Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ще раз про субсидії


28.04.2011

На сьогоднішній день в Дніпропетровській області житлову субсидію отримують 125 тисяч сімей. Субсидії на тверде паливо і скраплений газ оформили 800 родин. Ці цифри традиційно мають зменшитися із закінченням опалювального сезону. Проте, зазначила на прес-конференції заступник начальника головного управління праці і соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Сливна, після введення спрощеної системи оформлення субсидії можна констатувати, що кількість бажаючих скористатися цим видом державної допомоги суттєво зросла.

- Керівництвом області розроблені організаційні заходи щодо поліпшення стану надання житлових субсидій населенню. В управліннях праці та соціального захисту прийом ведуть фахівці “Єдиного вікна” з базами даних компаній-постачальників житлово-комунальних послуг. Самотнім громадянам та інвалідам надається допомога в оформленні субсидій через соціальних працівників територіальних центрів соціального обслуговування. У віддалених районах при сільських та селищних радах прийом документів здійснюють мобільні групи. Прийом громадян в органах праці та соціального захисту населення ведеться щодня протягом робочого тижня і без обідньої перерви. В умовах збільшення кількості відвідувачів, у тому числі працюючих, прийом проводиться за окремим, зручним для заявників графіком, - розповіла Валентина Сливна.
За словами спеціаліста, самостійно визначити, чи може родина претендувати на отримання житлової субсидії, не складно. Для цього необхідно від суми, котру ви щомісяця сплачуєте за комунальні послуги, відняти 10 (для сім’ї, члени якої є непрацездатними) чи 15 відсотків (для працездатних) сукупного сімейного доходу. Щоб було зрозуміліше, уявімо ситуацію. Сукупний дохід родини пенсіонерів – 3000 грн. на місяць. Тобто 10 відсотків від цієї суми – 300 грн. А за квартиру щомісяця доводиться сплачувати 500 грн. Отже, від 500 грн. віднімаємо 300 грн. і отримуємо 200. Саме 200 гривень за цю родину береться заплатити держава за умови, якщо в установленому порядку було оформлено житлову субсидію.
Позбавляє права на отримання цього виду допомоги кілька факторів. Перш за все, якщо хоча б один з працездатних членів сім’ї, зареєстрований у вашому помешканні, не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості як такий, що шукає роботу. Крім того, житлова субсидія не буде призначена родині, в розпорядженні якої є два авто або дві квартири, загальна площа яких перевищує норми, встановлені законодавством. Права на часткову компенсацію плати за комунальні послуги позбавляється і той, хто в поточному році зробив коштовну покупку. Але, наголошує Валентина Сливна, трапляються й винятки, коли питання про призначення субсидії вирішується комісійно. Тому навіть якщо на перший погляд родина з тієї чи іншої причини не може претендувати на отримання державної допомоги, але переживає скруту, у зв’язку з чим не в змозі оплачувати рахунки за житло, звернутися до органів праці та соціального захисту все ж варто.

Юлія ДУЛАНОВА.