Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щепленння


01.08.2014

Чи обов’язкове щеплення в Україні?
Як відомо, щеплення в багатьох країнах, і в Україні зокрема, проводять від найбільш небезпечних інфекційних хвороб, які можуть викликати ускладнення. Вакцинація призводить до утворення захисних антитіл в організмі та формування імунологічної пам’яті, захищаючи 95-100% вакцинованих. Смертність у вакцинованих у 10 разів менша, аніж у невакцинованих, а важкі ускладнення бувають рідше. Перелік інфекційних захворювань (туберкульоз, коклюш, дифтерія, правець, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, гепатит В, поліомієліт, грип, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція), щеплення від яких є обов’язковими для всіх громадян, містить Національний календар профілактичних щеплень. Вони є безкоштовними. Про окремі питання вакцинації - далі.

Чи може громадянин відмовитися від щеплення?
Обов’язок громадян робити профілактичні щеплення передбачено чинним законодавством. Зокрема, Основами законодавства України про охорону здоров’я, законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Встановлено і право громадян відмовитися від щеплення. Однак така відмова для окремих категорій працівників матиме негативні наслідки - їх відсторонять від роботи. Такі категорії працівників та порядок щеплення визначено в затвердженому Міністерством охорони здоров’я України Календарі профілактичних щеплень (наказ від 16 вересня 2011 року № 595). До них належить персонал медичних закладів та дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку; робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей тощо.
Водночас, відмовляючись від щеплення, варто врахувати таке. Деякі фахівці відзначають зростання рівня захворюваності на ті чи інші інфекційні хвороби внаслідок масових відмов від профілактичних щеплень. Приміром зі 100 осіб, які спілкувались із хворим на кашлюк, можуть захворіти 60-80 (для таких хвороб як кір, краснуха - до 90-95 осіб). Проте деякі лікарі-гомеопати категорично виступають проти щеплень, підриваючи постулати офіційної медицини.

Від яких хвороб щеплення є обов’язковими?
Обов’язковість профілактичних щеплень проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця та туберкульозу, передбачено в Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб».
Однак у Календарі щеплень, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, визначено також проведення щеплень за віком проти гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту, які здійснюються в плановому порядку дітям. Крім того, встановлено щеплення для окремих груп населення. Наприклад, щеплення ВІЛ-інфікованих осіб.
Варто знати, що перед щепленням є обов’язковим медичний огляд. Медичні протипоказання до щеплень кожній особі встановлюються комісією з питань щеплень.

У лікарні немає вакцини. Чи можливо її самостійно придбати?
Так, можливо. Порядок відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу затверджено наказом МОЗ України №595. Таку вакцину в аптеці відпускають виключно за рецептом лікаря. Продаж вакцин та анатоксинів покупцю провадиться за наявності у нього термоконтейнера з холодоелементами. Вакцину слід доставляти до кабінету щеплень згідно з інструкцією, яку надає працівник аптеки, в найкоротші терміни, а касовий чек - із вказаними в ньому часом та датою придбання. При порушенні цих умов медичні працівники відмовляють у проведенні щеплення.

Чи можна відмовитися від вакцинації дитини?
Так. Батьки чи опікуни мають дати згоду чи відмову на проведення кожного щеплення - письмово, за формою МОЗ. Перед щепленням медичні працівники повинні їх поінформувати про можливі побічні наслідки вакцинації. Проте статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що дитина без щеплень не може відвідувати дошкільний заклад. Водночас підзаконними актами передбачена можливість отримання дозволу на відвідування дошкільних закладів дітьми, які не мають відповідних щеплень. Зокрема, в пункті 6 Примірного положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 листопада 2002 року № 434, вказано, що питання про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією. До речі, у листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 25 травня 2011 року № 1/9-389 «Про дотримання порядку прийому дитини до дошкільного навчального закладу» зазначено, що «за наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу».
Тож, як бачимо, дитину без щеплень можуть прийняти до дитячого садка лише з дозволу дитячої поліклініки. При цьому в такому дозволі має бути зазначено не тільки те, що дитина здорова, але й число, з якого вона може відвідувати дошкільний навчальний заклад.

Ольга ШЕРШЕЛЬ, заслужений юрист України.