Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січеславські трактори на ваші смаки


12.01.2018

Історія Січеславського тракторного заводу, про діяльність якого ми вже розповідали у спецвипуску газети «Сільські новини», присвяченої «Агро-2017», розпочалася близько двох років тому. Створений  він  був за ініціативи генерального директора ПВФ «Агроцентр» Михайла Карпенка після  його візиту  у складі делегації українських аграріїв до Китаю.  Там Михайло Михайлович побачив, наскільки стрімко Китай розвивається, забезпечуючи своїх громадян робочими місцями і захоплюючи все нові ринки збуту по всьому світу. Креативне новаторське мислення Михайла Карпенка, головного інженера Миколи Мирошника народило досить сміливий проект з виробництва  тракторів «Січеслав» на базі майстерень ПВФ «Агроцентр».

Ось така арифметика!
«Наші люди – талановиті від природи, – любить повторювати Михайло Михайлович і щоразу просить зайвий раз не згадувати у пресі його ім’я. Оскільки, на його глибоке переконання, лише колектив однодумців зміг втілити в життя його нову сміливу  ідею – розпочати серійний випуск українських тракторів нового покоління.
 Якщо комплектуючі у вигляді двигуна, коробки передач, інших вузлів надходять з-за кордону, то раму, кабіну агроцентрівські спеціалісти виготовили самостійно на власному обладнанні, з урахуванням доопрацювань та вдосконалень. І коли до них приїздять їхні колеги-аграрії, то не можуть повірити, що складні елементи кабіни можна зробити самостійно. Виявляється,  при бажанні можна зробити багато чого.  Для початку  добре вивчили та узагальнили роботу передових машинобудівних підприємств Китаю, потім було вирішено, аби перші два трактори були зібрані у ПВФ «Агроцентр»  китайськими спеціалістами. Для цього були придбані двигуни «Deutz», які зарекомендували себе на цій техніці якнайкраще і забезпечили високі показники продуктивності та економії пального. Після того, як кожен трактор зекономив по 3 тонни пального і в 2,5 рази став продуктивнішим, фахівці  ПВФ «Агроцентр» вирішили зробити подарунок і для себе, і для всіх аграріїв України. Вже на початку 2017 року зі складального цеху ПВФ «Агроцентр» вийшло шістнадцять 110-сильних тракторів «Січеслав-1104» та вісім 320-сильних «Січеслав-3204», які вже пройшли випробовування на полях Апостолівського відділення ПВФ «Агроцентр» та аграрно-виробничого ТОВ «Агроцентр-К». Вся техніка відпрацювала сільськогосподарський рік без поломок і з економічно стабільними показниками. 
Так , власне, і розпочав свою історію Січеславський тракторний завод, аби українські аграрії могли придбати доступну і надійну техніку українського виробництва. Для цього тут розробили трактори з поліпшеними якостями, які б давали суттєву економію, були б потужними і конкурентноспроможними за ціновою політикою. Тому на початку 2017 року були проведені роботи зі стандартизації і сертифікації, а на виробничих потужностях ПВФ «Агроцентр» та ливарного цеху було освоєно виготовлення деяких запчастин. Це дало змогу значно знизити собівартість техніки. 
Січеславський тракторний завод пропонує споживачеві досить демократичні ціни: компактний 110-сильний трактор коштує 25 тис. доларів, тоді як аналогічні за класом трактори – 28-30 тис. доларів. 320-сильний «Січеслав» обійдеться споживачеві у 80 тисяч доларів, тоді як білоруський МТЗ-3022 такого ж класу –  удвічі дорожчий. Ось така арифметика!
 
Сервіс буде!
Під час виставки «Агро-2017» багато її учасників – українських фермерів – уважно знайомилися із трактором «Січеслав-1104» зі спецвипуску «Сільських новин». І найперше питання, яке у них виникало було таке: «Ціна трактора доступна, але цікавить: хто забезпечить сервіс?».
Як повідомив нам головний інженер ПВФ «Агроцентр» Микола Мирошник, сервіс буде прописаний у договорі. «Ми єдине в Україні невелике підприємство, яке випускає таку потужну техніку. Якщо ми змогли такі сучасні трактори  виготовити, то, повірте мені, відремонтувати за потреби ми теж їх зможемо, – переконував Микола Михайлович. – Адже потрібна певна послідовність: спочатку ми виготовили трактори, потім їх віддали у господарства на випробування, далі треба їх реалізовувати покупцеві, а вже після цього створюємо мобільну групу, яка зможе за потреби виїхати у будь-яку точку України і вирішити технічну проблему. Взагалі ж техніка досить надійна, але у житті буває всього, від цього ніхто не застрахований…»
«Мене інколи запитують: а чи існують схожі китайські трактори? – продовжує Микола Мирошник. – Так, існують. Але під час випробувань ми внесли свої удосконалення і в один, і в другий трактор, що дозволяє називати «Січеслав» українською технікою. Наші трактори стали набагато економнішими за витратами дизпалива. По-друге – тут стоять надійні німецькі двигуни «Deutz» (питома витрата пального - 195 г/кВт. г),  кабіна та рама – власного виробництва. Щоб втілити у життя багато цікавих ідей нашого генерального директора Михайла Карпенка, під моїм керівництвом натхненно працює інженерно-технічна група у складі Петра Бондаря, Віталія Дона, Миколи Дона, Миколи Панасюка. У кожного – свої завдання, у кожного – свої ідеї, але у всіх – єдине бажання зробити трактори «Січеслав» надійними у роботі та доступними у ціні. 
Микола Михайлович пригадав, коли ще під час навчання у вузі організували групу «Бриз» яку ще називали відділом мозкового штурму. У складі групи – студенти, викладачі, робітники-практики. Перед цим загалом ставилися інколи нетипові завдання, як-от: зламалася кулькова ручка. Що треба зробити, аби її полагодити? Пекар запропонував з’єднати ручку тістом зі спеціальними компонентами, токар запропонував проточити нову різьбу, слюсар – на ту різьбу гайку підсилену накрутити. І з усього цього треба було обрати найоптимальніший варіант. Так само інженерно-механічна група Січеславського тракторного заводу працює над поліпшенням технічних характеристик трактора. 
«Наприклад, для цієї техніки треба мати 5 вузлів: двигун, коробку, карданний вал, розподільчий вал, задній міст, передній міст, кабіну, – продовжує розмову Микола Мирошник. – Радимося: а якщо придбати якийсь вузол, трактор буде працювати? Буде, але, наприклад, можуть виникнути проблеми із щепленням чи ще з чимось. Так і в нас поступово виникали ідеї, які втілювалися у життя. Наприклад, об’їздивши багато заводів,   прийняли рішення використовувати коробку передач, в якій шестерні на голчастих підшипниках, що теж дає значну економію паливно-мастильних матеріалів.
У підсумку наші трактори стали економнішими, керованішими, за багатьма показниками кращими.  Ми сподіваємося, що «Січеслав» буде включено до обласної програми 30-відсоткової компенсації за придбання вітчизняної техніки. 
 
Економія пального – до 30 відсотків!
На власних сільгоспугіддях в Апостолівському відділенні ПВФ «Агроцентр» впродовж двох років випробовуються 110-сильні «Січеслави», а 320-сильні «Січеслави» вийшли на роботу у 2017-му році.
«У цілому ми задоволені цією досить надійною технікою, яку збирають на Січеславському тракторному заводі», – говорить керуючий відділення Володимир Галя. – За час випробувань ремонтні роботи не проводилися, тому що не було у цьому абсолютно ніякої необхідності.  Економія пального у «Січеслава-1104» у порівнянні з аналогічними за класом тракторами сягає 25-30 відсотків, якщо МТЗ за 8 годин обробляє 2,1 га площі, то «Січеслав» – 5! А тепер візьміть порахуйте економію дизпалива, робочого часу. Це, вам скажу, суттєва економія коштів господарства. Водночас проста, надійна і новітня компоновка вузлів та агрегатів робить доступним обслуговування всіх механізмів трактора».
Три нових 320-сильних «Січеслави» з’явилися у господарстві у минулому році. Як сказав нам Володимир Іванович,  у порівнянні з Т-150 – це небо і земля. Трактори «Січеслав-3204» були задіяні на дискуванні (ширина захвату –  7,8 м, глибина обробітку ґрунту – 15 см). Ці потужні трактори  також виконували культивацію  з причепним культиватором «Джон Дір», ширина захвату – 12 м, глибоке рихлення – ширина захвату 2,5 м, глибина обробітку – 35-40 см. Витрати пального склали на культивації – 6 л/га, на дискуванні – 8 л/га, на глибокому рихленні – 17 л/га.
«На цих трьох тракторах у нас працює шість механізаторів у дві зміни, – продовжує Володимир Галя. – Умови роботи, як на будь-якому імпортному тракторі: кондиціонер, зручна кабіна. Ми цілком задоволені цією технікою. Тому пропонуємо потенційним покупцям трактора «Січеслав», або тим, хто ще у роздумах, приїхати в Апостолівське відділення ПВФ «Агроцентр» у село Запорізьке. Ви матимете змогу поспілкуватися зі мною, з механізаторами, які працюють на цих тракторах. Ми покажемо вам поля, оброблені і підготовлені цією технікою. Впевнений, що українські аграрії стануть нашими постійними партнерами», – переконаний Володимир Іванович.
Для фермерських і особистих господарств  трактор «Січеслав-1104» – незамінний!
У П’ятихатському районі близько року на полях аграрно-виробничого ТОВ «Агроцентр К», яке очолює Віктор Карпенко, працює 110-сильний  трактор «Січеслав». Механізатор Олександр Муравйов задоволений роботою цієї надійної техніки:
«У виробничому процесі «Січеслав-1104» зарекомендував себе з кращого боку –  за 8 годин роботи ним переорював від 5 до 5,7 гектара. Ось, приміром, цієї осені, довелося орати городи пайовикам, де росла суданка і люцерна, удобрені перегноєм. По такому важкому ґрунту звичайний трактор «давиться», а «Січеслав» йшов без проблем, як по звичайному городу. Тож пайовики були задоволені якісним обробітком ґрунту. У порівнянні з МТЗ-82  трактор «Січеслав» виграє за рівнем комфорту, легкий у маневруванні. Впродовж року «Січеслав-1104» не ламався. Замінювали лише фільтри та мастило. Правда, одного разу розбилося скло у кабіні. Один дзвінок на Січеславський тракторний завод – і наступного дня скло було замінено на нове. Ті, хто хоче придбати надійну, компактну техніку за невисокою ціною, варто звернути увагу на «Січеслав». Були б у мене можливості – купив би цього трудягу собі додому», – наголосив Олександр Муравйов.
До речі, обсяг робіт трактора «Січеслав-1104» у господарстві значно зріс, оскільки віднедавна до нього придбали навісне  обладнання для подрібнення деревини та гілок, а також приладнали лопату для прибирання снігу.
Свої спостереження за роботою цієї економічно вигідної техніки має і обліковець Надія Тараз:
«У квітні «Січеслав-1104» зразу ж поставили на сівбу, – сказала вона. – За звичкою телефоную трактористу, мовляв, Сашо, в тебе вже солярка закінчилася, чому не їдеш заправлятися? А він мені: «Леонідівно, все в порядку, пальне ще є!» На сівбі, оранці городів, пресуванні соломи цей симпатичний трактор перевершив усі наші сподівання».
 
Михайло Карпенко: «Забезпечимо тест-драйв!»
«Ми можемо не лише продемонструвати обидва наші трактори у роботі, надати практичні консультації, забезпечити сервісним обслуговуванням, а й при бажанні наших партнерів надати їм техніку для тест-драйву, – повідомив приємну новину генеральний директор ПВФ «Агроцентр» Михайло Карпенко. – Повірте мені, що придбавши таку техніку, ви зможете значно зекономити на витратах дизельного пального і при цьому забезпечити виконання виробничих завдань – як у невеликому фермерському господарстві, так і в крупному агропідприємстві».
Будемо сподіватися, що на українських ланах згодом стане більше надійних та економних тракторів «Січеслав», які збирають талановиті фахівці в українському місті Дніпрі, яке у 1918-1926 роках гордо йменувалося Січеславом. Цілком можливо, що Верховна Рада підтримає ініціативу патріотично налаштованих народних депутатів і незабаром перейменує Дніпропетровську область у Січеславську, а трактор «Січеслав» принесе їй заслужену славу своєю стійкістю і незламністю.
Олександр ПЕТРЕНКО.
 
 
ПВФ «АГРОЦЕНТР» ПРОПОНУЄ ТРАКТОРИ СІЧЕСЛАВ-1104, СІЧЕСЛАВ-3204
ВАРТІСТЬ ТРАКТОРА «СІЧЕСЛАВ-3204» ЕКВІВАЛЕНТНА 80 000 ДОЛАРІВ США. 
Оплата здійснюється у гривнях за офіційним курсом долара США, встановленим НБУ на момент платежу.
 
ВАРТІСТЬ ТРАКТОРА «СІЧЕСЛАВ-1104» ЕКВІВАЛЕНТНА 25 000 ДОЛАРІВ США. 
Оплата здійснюється у гривнях за офіційним курсом долара США, встановленим НБУ на момент платежу.
З питань придбання техніки телефонуйте:
+38 (067) 539 81 62,
+38 (067) 562 28 78
  +38 (067) 579 65 60.
E-mail: agrocentr@i.ua

 

Всього - 2


руслан18.07.2018

Чи будуть випускати мінітрактори "Січеслав" і яка їх орієнтовна ціна буде?


микола28.10.2018

пропоную випускати мінітрактори від 20 к.с.і вище