Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що буде з тими територіями, які ще не об’єдналися в ОТГ


17.04.2019

 Саме це питання  стало ключовим  під час круглого столу  «Об’єднання та приєднання територіальних громад – переваги для розвитку», який відбувся у  Дніпропетровському центрі місцевого самоврядування. 

За словами директорки Дніпропетровського ЦРМС Олени Тертишної, Дніпропетровщина входить  до трійки лідерів  по об’єднанню територій у громади.Тут створено 63 ОТГ, які охоплюють більше 60 % всієї площі області, 90% населення проживають на цих територіях. Але не це головне. Головне – це ті позитивні зміни, які прийшли на реформовані території. Про них не раз писала газета «Сільські новини». Це   капітальний ремонт і утеплення шкіл, дитсадків, амбулаторій, будівництво спортивних і дитячих майданчиків, міні-стадіонів, облаштування місць відпочинку, встановлення вуличного освітлення, надання адміністративних послуг на місцях тощо.
 - Недарма європейці вважають  децентралізацію  найуспішнішою реформою в Україні з часів її незалежності, - відзначила Олена Тертишна.
Уже п’ятий рік триває реформа децентралізації, розпочата у квітні 2014 року. Однак досі залишаються території, де не створені ОТГ, у Магдалинівському, Верхньодніпровському, Криворізькому районах. Як правило, гальмують процеси місцеві депутати і районні служби.  Мешканці  ж не проявляють ініціативи, чи то не знаючи специфіки реформи, чи через  свою байдужість.
Рік 2019 стане останнім, завершальним акордом децентралізації. 
 -  Чому саме 2019 рік? Тому що 25 жовтня 2020 року відбудуться місцеві вибори вже на новій адміністративно-територіальній основі. І головне - націлити діючі об’єднані територіальні громади, а також території з ще не створеними ОТГ на два процеси - це об’єднання, якщо ця модель є вже у перспективному плані, або приєднання територій, які ще не є громадами, але є сусідами діючих ОТГ, -  роз’яснила  Олена Тертишна, директорка Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування, присутнім  на заході  представникам ОТГ, активної громадськості, експертного середовища.
Для того, щоб активізувати громадськість ще не об’єднаних населених пунктів,  вже з травня   буде розпочато велику акцію «Я – громада». Вона відбудеться на тих територіях, де поки що не створені ОТГ.
 - Ми будемо виставляти функціональні містечка: міні-модель ОТГ,  запрошувати мешканців населеного пункту, щоб вони ознайомились, як функціонує ОТГ, - повідала про плани Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.
Для популяризації і ознайомлення із суттю реформи Центр РМС спільно з програмою «U-LЕАD» надає можливості вивчення кращого іноземного досвіду децентралізації. Нещодавно з цією метою прибула делегація зі Словенії, яка уклала Угоду про економічну співпрацю з  Криничанською ОТГ, що стала партнером муніципалітету Логатинець у Словенії. 
А староста Солонянської ОТГ Олена Кінаш  єдина з України пройшла конкурсний відбір і буде представляти місцеве самоврядування у липні цього року на великій конференції у місті Торонто. І цей обмін досвідом буде підтримуватися і надалі.
У перспективі  на Дніпропетровщині   буде створено ще 19 ОТГ.  Залишається одинадцять міст обласного значення, дев’ять з яких можуть приєднати до себе сільські території, як це зробили міста Марганець і Покров.   Є території, які, на жаль,  до цього часу не прийняли рішення про ту чи іншу модель ОТГ.  
Центр громади повинен бути тим селом чи селищем, де є розвинута інфраструктура, є регулярне транспортне сполучення зі всіма населеними пунктами, які виявили бажання об’єднатися, де є велика кількість адміністративних будівель, де можна розмістити відділи освіти, здоров’я.  Наявність дитячого населення – ще одна обов’язкова складова громади. Але головне - створена  громада має бути економічно спроможною, повинна мати свій бюджет,  який покриває кошти бюджетникам, комунальні видатки. 
Загалом стратегічним планом передбачається створення в Дніпропетровській області 82 громад.   Однак мешканцям  ще не об’єднаних населених пунктів варто знати, що  децентралізація  передбачає добровільне об’єднання. І вирішувати, з ким хто буде об’єднуватися, має громадськість. Не можна бути осторонь молоді, громадським активістам, які мають об’єднуватися  і створювати громадські організації, ініціювати і брати участь у громадських слуханнях, проводити загальні збори, зустрічатися з лідерами думок, будувати плани щодо майбутнього розвитку рідних населених пунктів, застосовуючи органи самоорганізації, які можуть бути створені згідно з ч. 1 ст.6 Закону України «Про органи самоорганізації населення». 
Головне – бачити перспективу і не бути байдужими.
Яна ГУДЕНКО, м. Дніпро.
На знімку; староста Солонянської ОТГОлена Кінаш буде представляти українське місцеве самоврядуванняна конференції у Торонто.