Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що лікує абрикос


13.07.2016

З давніх часів цей фрукт цінувався не тільки за свій дивовижний смак, а й за лікувальні властивості, який він має. Ще давньогрецький філософ Авіценна про це писав у своїх працях.

КОРИСТІ від абрикоса багато, і вона різноманітна. У першу чергу, велика користь плодів для імунітету. Чудово впливає на людський організм абрикосовий сік, головною особливістю якого є властивість знищувати шкідливі бактерії - справжній рослинний антибіотик. Пектин, що входить до складу плоду, також має хороші властивості: очищає організм від відкладень холестерину і виводить токсини. Великий вміст заліза та йоду у плодах робить абрикос корисним при захворюваннях щитовидної залози і недокрів’і. Це відмінний і смачний засіб для підвищення рівня гемоглобіну. Є в помаранчевих плодах і калій, корисний для людей із захворюваннями нирок і серця.

Плоди абрикосів містять багато цукрів, в тому числі сахарози, яка переважає в зрілих, м’яких плодах. Найбільше клітковини, лимонної, яблучної, винної кислоти, трохи менше - саліцилової. Також фрукт містить вітаміни групи В: В1, В2, В15, багато аскорбінової кислоти, каротину і незамінних для організму вітамінів Р, РР.

Властивості абрикоса обумовлені присутністю великої кількості солей калію і сполук йоду. А такою кількістю вітаміну А більше не може похвалитися жоден фрукт.

Не можна не відзначити таку властивість фрукта, як захист від онкологічних захворювань. Але для профілактики таких хвороб краще їсти сушені абрикосові плоди.

Сушені плоди поділяють на 3 види: кайса - засушені цілком з видавленою кісточкою, урюк - засушений з кісточкою плід, курага - висушені без кісточки половинки.

Висушені плоди мають сечогінну і протинабрякову дію, зумовлену вмістом солей калію.

Густий відвар з урюку і кураги - відмінний засіб в комплексній терапії більшості ниркових і серцево-судинних захворювань. Відвар можна приймати при гіпертонічній хворобі, запорах, надмірній вазі, залізодефіцитної анемії. До речі, доведено, що 100 г абрикос за своїми властивостями відповідають 250 г свіжої печінки.

Всі види сушених абрикос рекомендуються людям з серцевими проблемами. Однак ці цілющі ласощі протипоказані діабетикам.

На жаль, існує і шкідлива дія абрикосів. Наявність дубильних речовин наділяє фрукт проносною властивістю, що небезпечно для людей, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту. Але найбільша неприємність від абрикосів - це їх отруйні кісточки. В ядрах міститься синильна кислота, яка запросто може стати причиною серйозного отруєння. Тому не варто зловживати поїданням насіння, розташованого в кісточці. Особливо потрібно стежити за дітьми, яким дуже подобається смак абрикосової кісточки. Для дітвори безпечним будуть насіння 3-6 кісточок.

У кулінарії століттями з абрикосів варили компоти, мармелад, варення, пастилу, джем, повидло, сік, сироп та інше. Абрикосовий сезон у розпалі. Природа дарує шанс для оздоровлення. І не забудьте припасти ці природні ліки на зиму.