Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що можна давати маленьким кроленятам


25.04.2019

Маленькі кроленята дуже делікатні. Приблизно до трьох тижнів звірята харчуються молоком матері або штучною сумішшю. З двотижневого віку їм  починають давати прикорм.

Спочатку бажано давати тільки дрібне делікатне сіно.  Можна додати до раціону невелику кількість трав’яних гранул, приблизно 3% від загальної маси.
 Чи тваринам можна згодовувати  бадилля з моркви? Поки вони маленькі і живуть з матір’ю, краще порції робити для них невеликі. Після трьох місяців можна давати порції більші. Корінь моркви дають трохи раніше трьох місяців.
Приблизно з трьохтижневого віку до годівлі додають комбікорм або зернові. Крупи для кроликів в цьому віці запарюють окропом, вони не повинні становити більшу частину харчування. Дають зерно зранку, не більше двох столових ложок на голову. Соковиті корми дають після трьох місяців. Обов’язково потрібна вода в достатній кількості, інакше кроленята можуть загинути. Далеко не всі трави корисні тваринам, а багато з них можуть викликати навіть отруєння. 
Чистотіл
Ні в якому разі його давати не можна. Ця рослина може викликати сильний розлад травної системи, опіки шлунка і кишечника. Ця рослина отруйна і викликає у тварин смертельно небезпечні отруєння. 
Ромашка
Кроликам можна їсти ромашку в будь-яких кількостях, але краще додавати її в сіно або в суміші лугових трав. Також дають тваринам ромашку при проблемах з животом, особливо лікарські сорти. Молодняк також із задоволенням поїдає квіти ромашки.
Люцерна
Цю траву тварини можуть їсти її з трьохмісячного віку. Конюшину можна змішувати разом з люцерною або давати її як самостійний корм. Кроликам можна давати іван-чай. Ця лікувальна трава допомагає при кишкових проблемах.
Полин
Полин для кроликів дуже корисний. Він містить вітамін С, каротин, корисні ефірні масла, глікозиди. Також рослина є прекрасним лікувальним засобом від проблем травлення, рекомендується для профілактики кокцидіозу. Підходить полин не всіх видів: не рекомендуються вермут і чорнобиль. Краще годувати тварин цією травою в суміші з іншими рослинами.
Лобода
Кроликам можна давати лободу, але тільки добре підсушену. Зловживати таким кормом не потрібно, по можливості краще замінити іншими травами. Чи можна їсти кроликам грицики? Цю рослину вводять до раціону тварин, але не свіжоскошену. Заготовляти траву потрібно в період цвітіння, з плодами косити її не можна.
Люпин
Він багатий на білки, так що люпин буде тваринкам дуже корисний. Його зривають у період цвітіння. Люпин не повинен стати основним кормом. Його дають тільки в суміші з іншими травами.
Конюшина
Для кроликів є цілком прийнятним кормом, тільки у невеликій кількості, інакше у тварин може боліти живіт. Конюшину можна давати кроликам тільки тоді, коли вона трохи підсушена. Причина та ж: надто свіжа трава веде до проблем  з кишківником. Маленьким кроленятам конюшину краще не давати, оскільки у них вона викликає метеоризм. Дорослим тваринам - у помірних кількостях.
Польовий хвощ
Ця рослина для деяких тварин отруйна, але тільки не для наших пухнастиків. Вони із задоволенням його їдять. Бажано хвощ змішати з іншими кормами і не давати його в занадто великих кількостях.
Подорожник
Підходить подорожник як рослинний білковий корм у суміші з іншими травами. Малюків годують цією цілющою травою з двох місяців.
Вика
Ця рослина входить до бобових кормових сумішей. Трава буде корисною, якщо не перебрати з кількістю.
Кріп і петрушка
Чи підходить корм з кропу і петрушки? Тут відповідь чітка: кріп і петрушка для кроликів шкідливі. Ці рослини містять багато ефірних масел, які здатні пошкодити шлунок тварин, хоча деякі тваринники вважають, що можна кроликам давати петрушку в невеликих кількостях.
Якщо не хочете ризикувати,  краще цього не робити. А ось  чи можна кроликам зелену цибулю, має зовсім інше рішення: звірята їдять зелені пекучі пагони із задоволенням. Не можна їх годувати цибулею щодня або давати занадто багато на один раз.
Амброзія, гірчиця
Чи годують тваринники амброзією своїх вихованців? Питання спірне: якщо рослина потрапить до суміші трав, тваринкам вона не зашкодить, але у великих кількостях вона небезпечна, так що краще амброзії уникати. А ось відповідь на питання, чи можна давати кроликам гірчицю, буде однозначною: ця рослина отруйна для тварин і для корму категорично не підходить.
Спориш
Він росте всюди і  є дуже цінним джерелом багатьох вітамінів і клітковини. Спориш дають в суміші з іншими травами, він буде для тваринок дуже корисним. Приблизно така ж відповідь буде на запитання, чи харчується кролик осотом: ця рослина цілком підійде для годування разом з іншими травами, бадиллям, сухим сіном.
Пижма
Ця зелена трава з жовтими квіточками не є отруйною. Вона підростає до початку осені, коли інші зелені корми починають зникати, тому і стає дуже цінною. Сміливо зривайте високі стебла і можете давати їх своїм вихованцям, вони охоче їх з’їдять.Точно так можна сказати з приводу того, чи дозволяється давати кроликам щирицю. Трава щириця – один з улюблених кормів для звірків.