Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що сьогодні болить фермеру


27.11.2015

Відбулися загальні збори фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області

Минулого тижня до зали Дніпропетровської районної ради з’їхались фермери з шістнадцяти районів області, аби обговорити проблеми фермерського руху та аграрного сектора. У роботі фермерського зібрання взяли участь президент АФЗУ Іван Томич, віце-президент АФЗУ Іван Ярмолюк, начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький, народний депутат України Валентин Дідич, народний депутат України 1-6 скликань Іван Заєць.

ЗБОРИ відкрив голова ради обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Леонід Каніболоцький. З доповіддю про виконання положень Коаліційної угоди Верховної Ради України в частині підтримки розвитку сімейних фермерських господарств та подолання бідності на селі через розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, про проблемні земельні питання та питання розбудови Асоціації фермерів та приватних землевласників України у відповідності до нової стратегії, прийнятої на XXV з’їзді АФЗУ виступив Іван Томич.

«Кожна область – важлива для фермерського руху, але Дніпропетровська – особлива, - сказав Іван Томич. – Адже саме тут у 90-х роках за ініціативи Михайла Саєнка розпочався динамічний розвиток фермерства. Якщо говорити про кількість фермерської землі – тут один з кращих показників в Україні. Якщо говорити про площі фермерських господарств, то Дніпропетровщина теж тримає першість – майже 140 гектарів становить їх середня площа.

Що сьогодні найбільше болить фермеру? Найбільша і найболючіша проблема і для фермерів, і для всіх селян частково вирішена. Маю на увазі питання ринку землі, яке відтерміновано ще на рік. Розумієте, земля об’єднує все і є життєвим простором українців. І саме тут повинні бути активні дії фермерської асоціації щодо детінізації, корупції, випадків вбивств фермерів.

Іван Федорович загострив також свою увагу на диспропорції цін на промислову та сільськогосподарську продукцію.

«В Україні сьогодні працює понад чотири мільйони ОСГ (особистих селянських господарств – ред.), які виробляють значні обсяги сільськогосподарської продукції, але не є суб’єктами господарювання. ОСГ – поза законами у країні, яка хоче увійти у європейське співтовариство. А тому питання прийняття закону про сімейні фермерські господарства для асоціації є одним з пріоритетних.

Іван Томич навів ще таку цікаву деталь: у жодній країні світу, крім України, на продукти харчування не витрачається понад 60 відсотків сімейного бюджету. Для прикладу у США цей показник близько 10 відсотків, у Європі – близько 20-ти. І прикро, що все це у країні з найродючішими у світі чорноземах...

У виступах Івана Томича, Івана Зайця, Івана Ярмолюка, Миколи Шапошника наголошувалося на важливості об’єднання фермерського руху шляхом фіксованого членства в асоціації. За їхніми словами, з 3300 фермерських господарств на Дніпропетровщині фіксованими членами АФЗУ є близько 60. А цього недостатньо для впливової роботи АФЗУ на рівні держави для вирішення нагальних проблем фермерського руху.

Начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький нагадав учасникам зібрання, що хлібороби області у цьому році зібрали близько 4 млн. тонн зерна, що є найвагомішим здобутком за всі роки незалежності. І в цьому результаті є і вагома частка фермерської праці. У тваринницькій галузі проблем значно більше, аніж у рослинництві. Однак і тут є свої напрацювання.

- Ми стали пілотною областю, де за допомогою коштів донорів, а саме – урядів Канади, США, Франції у 2008 році розпочали проект зі створення сільськогосподарських кооперативів молочного напрямку у Покровському, Васильківському, Новомосковському районах, - наголосив В. Удовицький. - У Васильківському районі створено кооператив «Зерновий». Там буде перший асоційований фермерський елеватор, потужністю 52 тис. тонн. Його перша черга буде введена в експлуатацію вже у наступному році. Є ще чимало напрацювань, над якими треба працювати і які принесуть користь і сільгоспвиробникам, і всій нашій державі.

Досить емоційним був виступ голови Криворізької районної ради Володимира Мельника. На його думку, фермерам не варто скаржитись на життя, а треба бути творцем своєї долі. І навів приклад, коли на останніх місцевих виборах на Криворіжжі Аграрна партія тримала близько 30 відсотків мандатів в органах місцевого самоврядування. А коли хоча б така присутність депутатів-аграріїв була і у Верховній Раді, тоді і фермери, й інші сільгоспвиробники мали б у законодавчому органі потужну силу, яка б впливала на хід історії.

Оскільки бажаючих до слова було багато, президія запропонувала зібрати всі пропозиції і на основі цього доопрацювати загальне рішення та затвердити його на засіданні обласної ради фермерів.

З нагоди 25-ї річниці фермерського руху України ювілейною медаллю були нагороджені Світлана Сучкова (Криничанський район), Тамара Скорук, Микола Шапошник та Володимир Калашник (Томаківський район), Віктор Гноєвий (Дніпропетровський район) та Леонід Каніболоцький (Петропавлівський район).

Павло ЯКОВЕНКО.