Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що таке стрес та як з ним боротися


11.10.2014

Сучасне життя все частіше дарує нам відчуття напруги і тривожності. Мабуть, пояснювати нікому не потрібно, чому це так відбувається. А ось дізнатися, в чому тут небезпека для нашого здоров’я, дійсно варто. За допомогою та роз’ясненнями щодо стресової проблеми ми вирішили звернутися до фахівця - доцента, кандидата медичних наук Людмили РАХМАН.

Тому у випадку з хронічним стресом банальні рекомендації, які ми звикли ігнорувати з дитинства - найефективніші. Ранкова зарядка, біг, ходьба, заняття в тренажерному залі - найкраща профілактика стресу.- Очевидно, що рекомендація не потрапляти у стресові ситуації або реагувати на них менш емоційно, нездійсненна. Тому важливо навчитися виходити з таких ситуацій із мінімальними втратами. У цьому допоможуть різні психотехніки розслаблення і банальні фізичні навантаження. При фізичній роботі реалізується природний шлях метаболізму адреналіну. Він не накопичується, і відповідно не виникають супутні стресу фізіологічні зміни.-  Як уникнути стресу? 
Значення емоційної складової стресу настільки велике, що з'явився спеціальний термін - психоемоційний стрес. Саме ця форма стресу призводить до виникнення хронічних захворювань і виражених фізіологічних порушень. Причина у неможливості реалізації передбаченої природою стресової реакції у випадку з емоційними подразниками.Емоційний же стрес виникає після інтенсивних або повторних епізодів негативних емоцій - образи, ненависті, гніву. Носієм і передавачем цих емоцій виступає мова опонента. Психологічний стрес же виникає як реакція на соціально значущі події. Його прийнято розділяти на інформаційний та емоційний. Перший  - викликається надмірним інформаційним навантаженням. Особливо часто стрес виникає за умови високої зацікавленості людини в поєднанні із перевантаженістю інформацією. Такий стан дуже характерний для працівників евристичних професій, що вимагають аналізу великої кількості інформації і постійного генерування ідей. Можлива і зворотна ситуація - виникнення стресу внаслідок монотонної роботи.- Фізіологічний стрес викликається безпосередніми впливами на організм. Стресовими факторами можуть бути переохолодження чи перегрівання, фізичні перевантаження, травми і больові відчуття. - Доводилося чути про існування психологічної та фізіологічної форм стресу... 
- Незважаючи на негативне забарвлення, властиве слову "стрес", така реакція організму може бути корисною. Більшість великих досягнень людства було здійснено саме у стані стресу. Спортсмени, альпіністи, видатні воїни, вчені робили свої подвиги та досягнення, ставили рекорди і підкорювали вершини саме завдяки найвищій мобілізації сил у стані стресу. Крім того, надзвичайно інтенсивні позитивні емоції теж можуть викликати стрес. Такий мобілізуючий стрес, що минає без наслідків, називають еустресом, тобто позитивним стресом. Його протилежність, той стрес, який і викликає численні негативні симптоми, названий дистресом.- Які існують види стресу?
- Йдеться про зовнішні, поведінкові прояви стресу, які особливо важливо знати. Далеко не завжди людина у стані стресу приділяє достатню увагу своєму здоров'ю. Діагностика стресу значно полегшується завдяки знанню основних зовнішніх проявів цього стану. Ви зможете вчасно зробити кроки для нормалізації стану близької людини, не допускаючи виникнення соматичних захворювань. Характерними для стресу є часті спроби зменшити негативні прояви такого стану за допомогою алкоголю чи сигарет. Різке збільшення їх споживання зовні благополучною людиною - тривожна ознака. Ще один варіант поведінкових змін - трудоголізм. Занурення у роботу на шкоду родині, друзям, а іноді і здоров'ю повинно вас насторожити. З'являється неуважність, у тому числі в зовнішньому вигляді. У роботі це виявляється погіршенням результатів праці, збільшенням кількості помилок. Нестабільний емоційний стан до всього призводить і до великої кількості конфліктів як удома, так і на роботі.- Якими є характерні зміни в поведінці людини у стані стресу?
Емоційні симптоми, на відміну від попередніх груп симптомів, певною мірою можуть регулюватися людиною. При яскраво вираженому стресі можуть спостерігатися такі зміни в емоційній сфері як занепокоєння, тривожність, відчуття наближення лиха. Виникають панічні напади без виражених причин. Тут як тут і - дратівливість, примхливість, також без видимих причин. Постійно знижений емоційний фон і часті напади туги, печалі, аж до депресивного стану і суїцидальної схильності. Для жінок особливо характерна сльозливість. - Вони особливо помітні в учнів та студентів у період підвищених навантажень. До них належать: зниження пам'яті, неуважність, утруднена концентрація уваги, неорганізованість та запізнення. З'являються нав'язливі думки, особливо із негативним забарвленням, виникає нездатність прийняття рішень.- Коли проявляються інтелектуальні симптоми стресу?
А реакція нервової системи проявляється психічними та інтелектуальними симптомами. З фізичних проявів можливі головні болі. У цю ж групу можна зарахувати загальну астенізацію організму, його меншу опірність навантаженням. Температура при стресі часто знижена. Можливі й епізоди її підвищення, частіше до субфебрильних (37-37,5) показників. З боку ж статевої системи відзначається зниження лібідо. При стресі на шкірі можуть з'являтися різного роду висипи, аж до дуже виражених. Навіть за відсутності алергічних проявів у минулому, виникають алергічні реакції, особливо шкірні. Посилюється потовиділення, турбують постійно вологі долоні.В опорно-руховій системі під дією адреналіну частішають м'язові спазми, можливі судоми, м'язи постійно знаходяться в тонусі. Часто виникають болі у спині. Мають місце часом і порушення в дихальній системі, що проявляються відчуттям нестачі повітря, неможливістю зробити глибокий вдих, задишкою, зрідка - приступами задухи. Частішають і застудні захворювання.А з боку травної системи найпоширенішими симптомами стресу є зниження або повна відсутність апетиту. Людина в стані стресу різко втрачає вагу. Набагато рідше зустрічається зворотна ситуація - підвищення апетиту при стресі. Крім цього, проявами стресу можуть бути і виражені болі в животі. Виникають різні диспепсичні явища - печія, відрижка, нудота і блювота, відчуття тяжкості у шлунку, порушення випорожнення.Фізіологічні зміни при стресові спрямовані на максимальну мобілізацію резервів організму. При тривалому або часто повторюваному виділенні адреналіну в організмі виникають такі різноманітні зміни. З боку серцево-судинної системи це - перепади артеріального тиску, навіть у тих, кого раніше вони не турбували. Часто зі стресових ситуацій починається й гіпертонічна хвороба. Серцебиття і порушення серцевого ритму іноді настільки виражені, що людина відчуває їх без спеціальних досліджень. Перебої в роботі серця - одна з найбільш частих причин звернення до лікаря у людей із хронічним стресом. Одним із проявів підвищеного тиску і судинної патології може бути шум у вухах.- Дія гормонів стресу проявляється не тільки у зміні фізіологічних показників. Емоційна та інтелектуальна сфери також виявляються порушеними. Є й характерні поведінкові симптоми стресу. - Які існують симптоми стресу? 
У сучасних умовах життя стало незрівнянно безпечнішим, і потреба негайної втечі виникає вкрай рідко. А ось реакція організму нітрохи не змінилася. І у відповідь на догану начальника у нас виділяється той же адреналін, що й при зустрічі із хижаком мільйони років тому. Сьогодні, знана річ, в Україні існують і більш серйозні підстави для виникнення стресу - через війну й загрозу втратити рідних та близьких, скажімо. На жаль, природна реакція втечі при цьому неможлива, бо це - наша земля і тікати нікуди. При повторних стресових ситуаціях зміни, викликані адреналіном, накопичуються. Саме вони зумовлюють характерні прояви стресу.- Стрес - це реакція організму на небезпечну, травматичну ситуацію, надмірне фізичне або емоційне навантаження, яка зачіпає всі його системи. З'явившись як захисна реакція втечі, стрес тисячоліттями відмінно виконував свої функції. Зустріч із небезпекою вимагала негайних активних дій. Для цього всі системи організму приводилися в "бойову готовність". У кров викидалися великі кількості гормонів стресу - адреналіну і норадреналіну, що викликають підвищення тиску, прискорення серцебиття, розширення зіниць та напругу м'язів.- Що ж таке - стрес з наукової точки зору?