Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що відбувається при захворюванні нирок?


04.09.2013

Сьогодні дедалі частіше доводиться чути скарги на нефрози, простіше кажучи, на хвороби нирок. Адже саме зараз ми вживаємо набагато більше, ніж звичайно, рідини, що збільшує навантаження на цей орган, до того ж в овочах і фруктах, особливо у баштанних, міститься значна кількість нітратів, які провокують ниркові патології. Що ж таке нефрози і як діяти, якщо... Відповісти погодилась фахівець-нефролог - кандидат медичних наук  Олена Таран.

- Нефроз - загальна назва хвороб нирок, від легкої дистрофії до некрозу. Нефроз зустрічається у жінок у 10 разів частіше, ніж у чоловіків, що пов’язано із фізіологічними особливостями жіночого тіла: ослабленим тонусом черевної стінки і широким тазом.
При нефрозах відбуваються дистрофічні зміни у нирках, головним чином переродження ниркових канальців. Усе це свідчить про серйозне захворювання нирок і не тільки, адже якщо відбулися дистрофічні зміни у нирках, виникає загальне захворювання організму.
- Чому ж назва захворювання вживається у множині - нефрози?
- Річ у тім, що нефрози поділяють на гострі та хронічні. Гострий нефроз може бути представлений у вигляді трьох варіантів захворювання: пропасний нефроз, нефро-некроз, хронічний нефроз.
Пропасний нефроз спостерігається при багатьох інфекційних захворюваннях (тифі, крупозному запаленні легенів, дифтерії тощо). Часто його можна виявити лише при дослідженні сечі, оскільки набряків та інших симптомів ниркового захворювання не спостерігається. У сечі знаходять білок, нирковий епітелій і циліндри. Пропасний нефроз, або пропасна альбумінурія, звичайно минає разом із лихоманним станом без особливого лікування.
- А от некротичний нефроз, це як?
- Некротичний нефроз або некронефроз діагностується при значних дистрофічних змінах у нирках із некрозом ниркових канальців. Найчастіше захворювання розвивається при отруєннях різними хімічними речовинами (солі важких металів, насамперед, сулема, неосальварсан, антифриз, міцні кислоти) та біологічними токсинами (приміром, при переливанні несумісної крові). Важкі форми черевного тифу, сепсису та інших інфекцій також ускладняються некронефрозом.
Хронічний нефроз найчастіше розвивається внаслідок постійних отруєнь організму. Це може відбуватися при туберкульозі, сифілісі, малярії або хронічному отруєнні різними речовинами (миш’як, алкоголь, ртуть тощо). При хронічному нефрозі звичайно відбувається жирове переродження ниркової тканини - липоїдний нефроз, через що здорова робоча тканина нирок перетворюється на неробочу жирову. Нирки перестають функціонувати у нормальному режимі, а у подальшому зовсім припиняють свою роботу.
- Які ж ознаки хронічного нефрозу?
- Хвороба починається з появи одутлості обличчя, спочатку вранці, потім це явище стає постійним. Поступово набряки збільшуються і поширюються по всьому тілу. Особливо багато рідини накопичується у нижній частині живота і нижніх кінцівок. Статеві органи при цьому набрякають, ускладнюючи виділення сечі. Набрякова рідина накопичується у грудній і черевній порожнинах, ускладнюючи дихання. Хворі швидко слабшають, їх непокоять головні болі, задишка, серцебиття. Сеча каламутного кольору, людина скаржиться на безперервні проноси. Хронічний нефроз може затягнутися на довгі роки із частими періодами поліпшення й погіршення.
- Часто хвороба нирок різко розвивається у вагітних...
- На жаль, у жінок у другу половину вагітності часом зявляється захворювання, подібне нефрозу. Цю нефропатію треба розглядати, як прояв пізнього токсикозу вагітності. У вагітних з’являються значні набряки, велика кількість білка у сечі, багато циліндрів. До цих явищ приєднуються і ознаки нефриту: підвищується артеріальний тиск, виникають ангіоспастичні (ішемічні) симптоми з боку мозкових судин. Хворі скаржаться на головні болі, появу пелени перед очима - це ангіоспастичний ретиніт.
Нефропатія вагітних має характер нефриту змішаного типу, захворювання часто проходить само одночасно із завершенням вагітності. Проте всім вагітним слід стежити за станом нирок і періодично здавати на аналіз сечу. Якщо є відхилення, потрібно вживати відповідних заходів і лікуватися, після чого всі негативні прояви зазавичай поступово минають, а функція нирок відновлюється.
- Якою є на сьогодні профілактика нефрозів?
- Потрібно завжди пам’ятати, що легше захворювання попередити, ніж лікувати. При появі хворобливих відчуттів у нирковій ділянці, при зміні кольору сечі бажано і навіть необхідно відвідати лікаря з метою діагностики і отримання за необхідності подальшого кваліфікованого лікування. Профілактичний захід, насамперед, має бути спрямований на ліквідацію основного захворювання (вогнища запалення, туберкульозу, сифілісу тощо). Профілактика залежить від захворювань, що викликали нефротичний синдром, вона передбачає спеціальну дієту для хворих із переходом навіть на ахлоридний хліб.
Хворі зі значними набряками мають дотримуватися постільного режиму. Як і всі хворі, люди, які страждають на захворювання нирок, потребують уважного і ретельного догляду. Особливу увагу треба приділяти догляду за шкірою, попередженню утворення пролежнів, бо набрякла шкіра схильна до їх виникнення.
- Чи існує універсальний метод лікування нефрозів?
- Основний метод лікування це - дієта. Вона при набряках має бути без солі та багатою на білки і вітаміни. Обмежувати вживання солі необхідно тому, що хлористий натрій затримується у тканинах і недостатньо виводиться нирками. Крім того, треба обмежувати споживання рідини. На відміну від хворих з нефритами, хворих з нефрозами треба насичувати білковою їжею, оскільки вони із сечею втрачають багато білку. Їм необхідні - м’ясо, риба, сир та рослинна їжа. Слід уникати яєчних жовтків та тваринних жирів, оскільки вони містять багато холестерину.
При нефрозах також призначають сечогінні засоби. Хорошим сечогінним засобом є препарат щитовидної залози - тиреоїдин. Його приймають протягом 2-4 тижнів (функція щитовидної залози при нефрозах зазвичай знижена). Щоб викликати потовиділення, призначають гарячі водні й сухі повітряні ванни з подальшим теплим укутуванням. Адже з потом виділяються не тільки набрякова рідина, а й шкідливі продукти обміну.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).