Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб дерева росли


31.07.2015

Молоді, насаджені цього року деревця бажано поливати через 15-20 днів. Поливають у лунки, викопані навколо дерев, у які наливають 3-4 відра води; потім їх мульчують перепрілою соломою чи торфом товщиною 6-8 см. Якщо цих матеріалів немає, то можна мульчувати і сухим ґрунтом.
Поливи припиняють десь 1-5 серпня. Якщо ж поливати і пізніше, то можна викликати повторний ріст дерева. Через це воно не підготується до зими і може навіть загинути від перших незначних морозів.

***
Через чотири-п’ять років, коли висаджені дерева підростуть, а коріння проникне вже за межі садивної ями, навколо колишніх ям слід прокопати рівчаки глибиною та шириною до 60-70 см і заправити їх додатково привезеним ґрунтом. Таким чином коренева система буде знову розміщуватися в родючому шарі землі.

***
Як правило, після чотирьох-шести урожаїв у дерева починає послаблюватися ріст. Зате збільшується інтенсивність плодоношення. Це призводить до значних змін у внутрішньому стані дерева, у накопиченні та розподілі поживних речовин, що потребує і зміни деяких агротехнічних прийомів у догляді за рослинами, а також способів обрізування.
Щодо органічних добрив, то їх у цей час під дерева вносять із розрахунку 5-10 кг на кв. м і ґрунт перекопують. Звичайно, це роблять по мірі необхідності – залежно від стану дерева. Водночас для рослин необхідним є полив. При поливі глибина зволоження повинна становити 50-100 см.

Павло ТАРАН, cадівник.