Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб кролики були здоровими


13.02.2013

Багато господарів займаються розведенням кролів. Це - копітка й відповідальна праця, адже ці тварини дуже „вибагливі” у догляді за ними.

ОСОБЛИВО у літній період тваринки гинули через месамоктоз (так звану „комарову хворобу”) та темпанію (вздуття). Щоб запобігти цим хворобам, треба знати: коли у весняно-літній період вакцинуєте кролів, спочатку варто пощепити геморологічною тканевою вакциною, і рівно через два дні – вакциною проти месамоктозу. У спекотні літні дні можна повторити щеплення від месамоктозу.
Взагалі вакцини можна використовувати імпортні (вони бувають переважно комплексні) та вітчизняні. У ветаптеці завжди є вакцини для щеплення, окрім того, там Вам нададуть вичерпну інформацію щодо їх застосування.
Із зелених кормів варто додавати у їжу тваринкам прив'ялену кропиву, листя хрону та полину. Годування кролів у будь-яку пору року вимагають уваги та обережності. Так, не можна давати зелені корми мокрими (з росою чи після дощу). Вранці бажано годувати тваринок сухими кормами, зокрема – зерном (овес, пшениця), черствим осілим хлібом, а вже протягом дня додавати у раціон зелень.
У зимово-ранньовесняний період, коли на вулиці немає зелені, бажано давати зерно, сіно, конюшину, а тоді вже грубі корми – буряк, моркву.
Слід врахувати, що грубі корми не можна давати холодними (перед тим, як давати кролям, варто залишати їх на декілька годин у теплому місці, наприклад, в кухні чи сараї). Справа в тім, що від холодної їжі кролі можуть отримати темпанію. Лікування цієї хвороби спеціальними розчинами не завжди дасть позитивний результат.
Привчаючи кролів до пиття води, у зимовий період не можна давати їм холодної води. Натомість до теплої води слід додавати дрібку солі та декілька краплин марганцю, щоб запобігти кишковим захворюванням.
У зимовий період, не варто парувати кролів, якщо ви тримаєте їх на вулиці. У теплому приміщенні можна допускати спаровування, та все ж таки самкам, які будуть запліднені, узимку суттєво бракуватиме вітамінів, котрі містяться у травах. Тому краще почекати до весни, коли зелень набирає усіх необхідних для здоров'я та розвитку тварин мінералів.
Коли кролі добре харчуються, їхнє потомство буде міцним, красивим і здоровим! Все залежить від господаря. Якщо Ви постійно будете дотримуватись усіх норм харчування, санітарії та вакцинації, то завжди матимете гарні плоди своєї праці!
Бажаю успіхів у дуже клопіткому, проте цікавому занятті. Нехай вам щастить!

Корнелій ВЕЧІР, кролівник- любитель.