Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб огірок був молодець


30.05.2013

Вирощують огірки у нас давно, як тільки завезли насіння з Візантії. Що складного у вирощуванні огірків? Навіть раніше селяни з цим завданням легко справлялися! Але далеко не завжди огірочки радують нас гарним урожаєм. Для успішного вирощування необхідно знати особливості цієї культури.

ЧИ ТЕПЛО НАСІННЮ?

Огірки родом з Індії та морозів не зустрічали ніколи, тому гинуть вже при нульовій температурі, а сіяти їх потрібно тільки у прогрітий ґрунт. Погано себе почуває огіркова рослина, якщо температура повітря нижче +15°С. А якщо при цьому ще йдуть дощі, то готуйтеся пересівати грядки або закладайте нові - для страховки.
Проблема є й з насін-ням. Оптимальна температура для його проростання – +18-24°С. Якщо нижча, то насіння сходить довго. До того ж оболонка насіння огірків щільна і повільно набухає. Поки вона набрякне, вміст часто загниває. Щоб уникнути цих проблем, сіють огірки тільки тоді, коли ґрунт прогріється до 12-14°С, і бажано пророщеним насінням.
Якщо сіють раніше, то обов’язково сухим насінням та укривають грядку плів-кою.

ОГІРКОВЕ ПАЛИВО

Немає нічого гіршого для садівника, чим чекати та доганяти. Тому огірки сіють і раніше.
А щоб насіння не згнило і не загинула коренева система, умільці укладають на дно грядки шар гною у 20 см. Зверху прикривають ша-ром землі у 15-20 см. На такому «бутерброді» корінню нічого не загрожує і огірки ростуть як на дріжджах. А до моменту плодоношення корені доростають до гною, завдяки чому рослини завалюють гос-подарів зеленцями.

СКОРІШЕ НАЛИЙ

Листя огірків не має захисту, вологу воно втрачає дуже швидко. У сухій землі ця культура росте погано. В Індії клімат зовсім інший, чим у нас - там тепло і волого.
Якщо огірку не вистачить вологи, то перші зав’язі обпадуть, різко знизиться врожай, і замість огірків виростуть гачки.
Але від рясних поливів на вихідні користі мало - при надлишковому зволоженні огірки вражаються хворобами та кореневими гнилями. Поливати їх потрібно часто і невеликими дозами. В ідеалі через 1-2 дні. А краще прокласти шланги краплинного зрошення.
Інший вихід - мульчування соломою або плівкою. Висівати огірки можна через прорізи у плівці.
І ще. Поливати їх необхідно тільки теплою водою. Від холодної знову ж виростають тільки гачки.

ВОЛЮ ОГІРКАМ

Небажаний і занадто частий полив. Цвітіння затримається на 1-2 тижні, сильніше виявляться хвороби, урожай знизиться. Відстань між рослинами повинна бути не менше 25 см.
Ось тільки огіркову грядку потрібно прикрити від вітрів. Якщо немає природного захисту - посійте лаштунки з кукурудзи.

ЩО ІЗ ҐРУНТОМ

Огірки не виносять кислих ґрунтів. Тому на огіркову грядку потрібно вносити попіл або свіжомелене вапно.
Попіл навіть краще, адже на заплавних і торф’янистих ґрунтах огірки часто не-помітно страждають від нестачі мікроелементів, яких у попелі багато.
Вносити добрива та підживлення під огірки можна тільки в малих концентраціях - у два-три рази менше, ніж для помідорів, а для молодих сходів в 4-5 разів.
Тобто на відро брати не сірникову коробку сечовини, а десертну ложку. Причому через тиждень після сходів потрібно їх підживлювати не азотом, калієм, а фосфорними добривами – 20-30 г суперфосфату на 10 л води.

ЗНОВУ ПОРОЖНЬО?

Ще одне вічне огіркове лихо - пустоцвіт. Якщо на початку росту сходів тривалий час ідуть дощі або ви часто поливаєте рослини, у більшості сортів почина-ється потужний ріст батогів і утворення чоловічих квіток, які в народі й називають пустоцвітом. Те ж саме буває при загущенні рослин. Якщо з’явився пустоцвіт, постарайтеся не поливати огірки кілька днів поспіль. А якщо рослини прив’януть, збризкайте їх зверху водою, але не напоюйте досита.
Якщо у бджолозапилюваних гіб-ридів утворяться тільки жіночі квітки, без запилення вони обпадають. У такому випадку до гібридів жіночого типу доводиться підсівати сорти-запильники: Муромський 36, Неросимий 40, Ніжинський та ін.

ЩЕ НЕ ПІЗНО ЗРОБИТИ ТЕПЛУ ГРЯДКУ!

Добрі результати вихо-дять при вирощуванні огір-ка в траншеях, заповнених виполотими бур’янами, листям упереміш із землею та тирсою. Головне при вирощуванні огірка - забезпечити тепло та вільний доступ кисню до коренів.