Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб п’ятачки росли швидше


26.06.2015

ТМ «Feed&Life», ТМ «ФІДЛАЙФ», ТОВ «ФІДЛАЙФ»

Розведення і вирощування свиней завжди вважалося не тільки прибутковою справою, але і одним із кращих джерел великої кількості високоякісної м’ясної продукції і сала. Свині швидко ростуть і набирають вагу, чим і заслужили широку популярність у тваринників. Вони краще, ніж інші домашні тварини, включаючи птицю, засвоюють поживні речовини з кормів. На кожен кілограм приросту у свиней витрачається корму на 30 – 35% менше, ніж, наприклад, у ВРХ.

Ще одна відмінна якість, притаманна цим тваринам, - це багатоплідність, тобто здатність самок давати численне потомство.
Але щоб всі вище перелічені показники були на хорошому рівні, вкрай важливо забезпечувати якісне і повноцінне годування, яке відіграє ключову роль з перших днів життя.
До 4-тижневого віку шлунково-кишковий тракт поросят здатний перетравлювати і засвоювати тільки легкодоступні поживні речовини, що містяться в молоці свиноматки і у підгодівлі. Відразу після народження порося отримує молозиво, завдяки якому у молодої тварини формується імунітет і відбувається інтенсивний розвиток шлунково-кишкового тракту. Поступово молозиво замінюється на молоко, яке є натуральним поживним кормом для поросят у період відлучення.
Але приблизно до 21 дня лактації молочність свиноматок знижується, а потреба поросят в поживних речовинах збільшується. Як наслідок – поросятам не вистачає поживних речовин, що призводить до зниження інтенсивності росту і розвитку. Крім того, чим вище плодючість свиноматки, тим складніше їй повною мірою забезпечити поросят молоком (критичним є показник в 12 і більше поросят за опорос).
Саме тому необхідно привчати молодняк до споживання твердого корму якомога раніше і в короткі терміни, оскільки втрати в цей період неможливо надолужити пізніше на відгодівлі.
Крім цього, при відлученні у віці 3-4 тижнів кишечник поросят ще недостатньо розвинений і не може повноцінно перетравлювати рослинні компоненти без їх попередньої підготовки. Інфекції та стрес під час відлучення, а також перехід з молока на сухі корми гальмують нормальний розвиток ШКТ. У поросят в цей період може спостерігатися низька перетравлюваність корму, слабке засвоєння поживних компонентів, що збільшує кількість неперетравлених речовин, які сприяють розвитку хвороботворної кишкової мікрофлори, яка виділяє токсини. Це спричиняє виникнення діареї, зниження опірності організму, уповільнення росту і розвитку.
Враховуючи всі особливості розвитку і росту молодняку свиней, компанією «ФІДЛАЙФ» був розроблений ексклюзивний продукт – передстарт для поросят ТМ «Feed&Life» гранульований повнораціонний комбікорм з високою перетравлюваністю, призначений для підготовки молодняка до споживання концентрованих кормів у ранньому віці. До його складу входять екструдовані зернові компоненти, молочні продукти (до 30%) і джерела легко засвоюваного білка, пробіотики, органічні та неорганічні амінокислоти, спеціально підібрані вітамінні, макро - і мікроелементний і ферментні комплекси, органічні кислоти, сполуки, що нейтралізують токсини і сприяють відновленню клітин печінки, ароматичні добавки на основі органічної сировини.
Привчати тварин до нього потрібно починати з 5-7 дня, поміщаючи невеликі порції прямо на підлогу в матковій секції в сухому і чистому місці, щоб викликати інтерес до незвичайного корму, надалі передстартерний комбікорм засипають в чисті годівниці, як мінімум, 6 разів на добу, попередньо видаливши залишки. По мірі поїдання порції кількість поступово збільшують. Добова потреба в передстартерному комбікормі до 14-15 дня складає 2%, а з 15-го дня – 3% від загальної ваги гнізда, в подальшому кількість комбікорму збільшують так, щоб до початку відлучення (28-30 доба життя) кожне порося з’їдало приблизно 3,3-4% від маси свого тіла. Основна кількість передстартерного корму витрачається у період після відлучки.
Дуже важливо при згодовуванні передстартера забезпечити поросят вільним доступом до чистої води, бо при недостатній кількості поїлок або їх відсутності, що категорично неприпустимо, споживання передстартера значно скорочується, що суттєво позначається на прирості.
Таким чином, переваги використання комбікорму для початкового періоду полягає в його високій перетравлюваності і поживній цінності, що забезпечує плавний перехід від молока до твердих концентрованих кормів. Такий корм забезпечує хороший старт, стимулює нормальний розвиток ШКТ та ферментативної системи, максимально знижує вплив стресу при відлученні, сприяє доброму стану, збільшує живу вагу при відлученні на 1,7 кг, що додатково додає 4,1 кг в кінці періоду дорощування, покращує показники однорідності гнізда і ваги поросят, знижує витрати на одиницю продукції.
Вага поросят при досягненні ними віку 40 - 42 днів має бути не менше 12-13 кг, після чого тварин протягом 3-4 днів плавно переводять на корм наступного періоду вирощування – стартер, який використовується протягом наступних 4-х тижнів, тобто до 70-денного віку.
Тільки забезпечуючи повноцінний раціон і правильний старт на самому початку, можна отримати результати, закладені генетикою. Якщо молодняк свиней не отримує оптимального старту, то надалі він не зможе набрати запланованої ваги і досягти правильного фізіологічного розвитку.
Все, що для цього потрібно, – придбати якісний комбікорм ТМ «ФІДЛАЙФ»!

Комбікормовий завод ТОВ «ФІДЛАЙФ»,
тел. +38 (06454) 9-61-62 (цілодобово),
+38 (068) 699-99 13, +38 (068) 699-99-12 (відділ збуту готової продукції).