Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб рясно родила малина


11.10.2012

Доглядаємо за кущами з допомогою тютюнового пилу

Малину зазвичай садять у борозни завдовжки 10-12 метрів і завширшки 60 см. Якщо садивного матеріалу багато, малинник варто сформувати в кілька рядів із міжряддями 90-100 см. По краях борозен для підв'язування кущів укопують металеві труби або кутики. На відстані 50-60 см від землі треба натягнути дріт, потім ще вище - на висоті 1-1,2 метра, паралельно першій лінії натягнути другий його рівень. Під час росту стебел їх прикріплюють до дроту. Здебільшого використовують м'який дріт у поліетиленовій обмотці. Малинові кущі стоятимуть, немов солдатики. Збирати ягоди тоді буде дуже легко, бо всі вони перед очима.
ТА найголовніша запорука врожаю - це догляд за рослинами. Уздовж рядів по краю борозен слід викопати канавки на штик лопати (20-25 см), відступивши від коренів малини з обох боків по 15-20 см. Під зиму на дно канавок вносять гній, на гній - глину, на глину - пісок або тирсу. Глина затримує вологу, а пісок та тирса перешкоджають утворенню земляної кірки. Підсипаємо подвійний суперфосфат, попіл і знову пісок або тирсу. Підсипаємо подвійний суперфосфат, попіл і знову пісок або тирсу. Коріння малини вбирає поживних речовин стільки, скільки потрібно. Підживлення потрапляє через канавки, не ушкоджуючи коренів рослин. І результат очевидний. Малина щороку за будь-якої погоди даватиме щедрий урожай. Ягоди великі, солодкі й соковиті.
Після збирання урожаю стебла слід вирізати на рівні поверхні ґрунту. На зиму залишають стебла завтовшки в палець і заввишки не менше 120 см. Перше підрізування роблять рано навесні. Потрібно вирізати поламані, хворі, слабкі пагони й верхівки до здорової бруньки. Вдруге підрізають верхівки після першого збору ягід. Інакше малина за літо сягне заввишки двох-трьох метрів, а ягід буде мало.
Крім цього, треба час від часу прищипувати зелені бічні пагони. Восени і навесні також слід видаляти листя зі стебел на висоті 40-50 см від землі. Після цієї процедури вся сила рослини йде на утворення ягід.
Не варто забувати і про полив. Чим менше ви даєте води малині, тим дрібнішими будуть ягоди. Канавки потрібно розпушувати після кожного поливу, а навесні і восени перекопувати для надходження кисню до коріння, щоб воно дихало.
Рано навесні, щойно набубнявіють бруньки, слід облити кущі окропом. На відро води додають ложку тріоліну. Потім мокрі стебла потрібно посипати тютюновим пилом. Така процедура уберігає малину від шкідників. За необхідності таку ж обробку проводять ще раз під час цвітіння, якщо малиновий довгоносик починає дірявити листочки. Цього разу теплою водою. І знову - тютюновий пил. Бджіл це не відлякує, а жуки гинуть. Хімікатами обробляти не потрібно.
Та найголовніше все ж таки - осінній полив. Він забезпечує майбутній урожай.
Сорт, на думку деяких садівників, не надто впливає на врожайність. Важливо придбати кущі з солодкими і запашними ягодами, а урожайність залежить від догляду.