Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб троянди дарували радість


19.01.2012

Коли краще садити троянди? У південних районах - восени, починаючи з жовтня, у північних - навесні, а в середній смузі можна і навесні, і восени, але не пізніше ніж за 2-3 тижні до настання заморозків.

ПРИ висаджуванні троянд насамперед потрібно правильно вибрати місце для посадки. Шість годин (!) прямих сонячних променів необхідні для максимального цвітіння і максимальної витривалості трояндового куща.
Висаджувати бажано в землю, в якій ніколи раніше не вирощували цю квітку. Якщо ж старі троянди ще ростуть на обраному вами місці, потрібно ретельно витягти всі корені й поміняти ґрунт як мінімум на 40 см глибини.
Викопайте ямку 40х40х40 см, розпушіть грунт на дні, додавши до нього перегною.
Щоб саджанець добре прижився, обріжте гілки перед посадкою, залишаючи 4-5 см. Коріння не чіпайте. Якщо придбали троянду в контейнері і вона має бутони або вже квітне, обріжте пагони на половину довжини, щоб зробити кущ міцнішим і полегшити процес укорінення.
Місце щеплення має бути на 2-3 см нижче поверхні землі, корені розташовуватися вертикально або горизонтально, але ні в якому разі не загинатися догори.
Якщо ґрунт легкий, помістіть кущ в ямку, занурте коріння у вологу і клейку землю, потім добре розпушіть землю навколо коренів. Навкруг куща зробіть поглиблення. Воно затримуватиме воду під час поливу.
Полив має бути рясний, до повного насичення ґрунту. Через 24-48 годин повторити полив. При розприскуванні поливати з розрахунку 10 л води на тиждень на один саджанець (1 полив на день). При звичайному поливі: 1-2 рясних поливи на тиждень. При цьому необхідно перевіряти: чи затримує воду поглиблення навколо саджанця.
Підживлюють троянди з розрахунку 20 г добрива в розчинних гранулах на початку травня (2N, 1,5 P, 1K), потім на початку червня (1N, 1,5 P, 2K), щоб підвищити якість цвітіння. У кінці червня рослини ніколи не підживлюють. Щоб фізіологічно зупинити рослини до осені, використовують сульфат міді (5 кг на 100 л води), цю ж суміш використовують і навесні після обрізки для профілактики захворювань.
Садові троянди Грандіфлора, Флорибунда, Романтика і мініатюрні необхідно злегка обрізати восени, аж перед заморозками (залишити 50-60 см), потім обрізати дуже низько після останніх морозів навесні, залишити 5-15 см (на великих пагонах), щоб допомогти появі нових пагонів з рясним цвітінням. Виткі троянди з довгими і товстими стеблами в кінці сезону цвітіння потрібно добре захистити від морозів. Для цього пагони обережно пригинають до землі, нічого не обрізаючи.
Ландшафтні троянди не потрібно ні обрізати, ні вкривати на зиму. Якщо вони виросли занадто високі за кілька років, можна їх просто обрізати до бажаної висоти.