Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щоб ви 100 років жили!


15.01.2014

Зараз у Британії нараховується приблизно 12 тисяч людей, яким перевалило за сотню років, і число таких людей невпинно зростає. Чи збігаються наукові теорії про продовження життя з досвідом тих, хто на власний день народження отримав привітання від королеви?

У ВІЦІ 102 років Нора Гардвік позувала для благодійного календаря як «міс Листопад». «Вони не могли знайти достатньо жінок для 12 місяців ... Це було зроблено зі смаком», - розповідає Гардвік.
Нора Гардвік народилася в 1905 році. Все своє життя вона присвятила селу Ланкастер в Лінкольнширі, де працювала начальником поштового відділення.
Через місцеву парафіяльну раду, в складі якої вона перебуває вже 35 років, Гардвік допомагала збирати кошти на будівництво дитячих ігрових майданчиків.
Для неї саме турбота про ближніх виявилася секретом довголіття.
Дослідники вказують на зниження рівня смертності серед тих, хто в першу чергу піклується про інших, а не про себе. Згідно з їхньою теорією, допомога іншим додає цілеспрямованості, підвищує самооцінку і викликає особливу ейфорію через викид ендорфінів після прояву доброти або щедрості.
Існує думка, що подібні відчуття можуть зменшити стрес, поліпшити самопочуття і зміцнити імунну систему.
У свої 106 Нора Гардвік досі піклується про інших більше, ніж про себе, а ще час від часу дозволяє собі скляночку віскі.
Але що про вплив алкоголю на тривалість життя говорить наука?
За даними Національної служби охорони здоров’я за березень 2012 року, смертність від хвороб печінки досягла в Англії рекордного рівня.
Тим часом одне з університетських досліджень показало, що вживання алкоголю в дуже малих дозах може збільшити тривалість життя. Правда, експерименти проводилися на хробаках, а не на людях.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЧИ ДУХОВНЕ?
Очікується, що чверть усіх дітей, які народжуються зараз, проживе довше 100 років. Але чи дає наука відповіді на всі питання, коли мова йде про секрет довголіття?
«Вчені не мають жодної думки з цього питання, ми досі не до кінця розуміємо, що робить людину довгожителем, тому що кожен з нас унікальний», - говорить професор Тім Спектор, експерт з питань старіння з Королівського коледжу Лондона.
Дослідники завжди концентрувалися в першу чергу на фізичних змінах, які люди можуть внести у власний стиль життя, щоб уникнути хвороб, пов’язаних зі старістю, і збільшити тривалість життя.
Так, вчені радять регулярно робити фізичні вправи і дотримуватися здорової, збалансованої дієти, багатої на вітаміни і мінерали. У ряді досліджень робився висновок, що низькокалорійна дієта може збільшити ймовірну тривалість життя на цілих 25 років.
Але для декого секрет довголіття полягає не лише в обов’язковому вживанні п’яти порцій фруктів і овочів на день.
«Моя сестра-близнюк була жахливою песимісткою. Вона померла, коли їй ще не було 70, тому що вона ніколи не сміялася, ніколи, - каже 108-річна Еліс Герц-Соммер. - Але ж сміх такий прекрасний».
«Я оптимістка, я бачу тільки хороше і ніколи не думаю про погане», - зізнається вона.

СЕКРЕТ - В ОПТИМІЗМІ
Герц-Соммер, яка народилася в 1903 році, зуміла зберегти позитивний погляд на життя, незважаючи на жахливі потрясіння, пережиті замолоду. Вона найстарша з людей, що пережили Голокост.
Герц-Соммер та її маленький син Рафаель були в’язнями концентраційного табору «Терезін», або «Терезієнштадт», що діяв у часи війни неподалік від Праги. Вона вижила завдяки тому, що грала на піаніно, коли в таборі влаштовували концерти. Її чоловік помер у таборі Бельсен у Німеччині.
«На мою думку, музиканти - привілейовані люди, - каже Герц-Соммер. - Від першої ноти ти переносишся в інший світ - не в світ з грошима і магазинами, а в світ спокою і краси». За словами Спектора, в словах Герц-Соммер про важливість внутрішнього спокою і оптимізму може бути частка істини.
Нова книга Спектора «Ідентично різні» присвячена епігенетиці - тому, як навколишнє середовище і життєва настанова впливають на генетичний код. Навіть у однояйцевих близнюків невеликі зміни у вихованні або світогляді можуть потенційно позначитися на генах.
«Є низка свідчень, які показують, що помірковано оптимістичні люди дійсно живуть довше, ніж песимісти», - говорить професор.
Спектор припускає, що різниця в тому, як та чи інша людина сприймає ситуацію, може насправді відбиватися на генах. Це впливає на клітини мозку, який, своєю чергою, може змінювати баланс хімічних речовин в організмі, регулюючи рівень стресу. Все це може потенційно позначитися на здоров’ї і тривалості життя людини.
Дослідження, опубліковане в 2011 році в журналі «Прикладна психологія: здоров’я і благополуччя», підтверджує цю теорію. Згідно з ним, люди, які мислять позитивно і відчувають себе щасливішими, живуть довше.

ЗАБУТИ ПРО ВІК
Позитивний погляд на світ робить 100-річну Пеґґі Гоувелл абсолютно безстрашною. Від планів стрибнути в благодійних цілях з парашутом на десятому десятку її втримало тільки попередження лікарів.
«Вони сказали, що якщо я стрибну, у мене порветься сітківка, і я осліпну. Я не змогла отримати довідку у лікаря після цих слів», - розповідає Гоувелл. З віком ритм її життя не сповільнюється, а, навпаки, стає лише швидше.
«Я люблю водити машину і люблю їздити швидко», - говорить Гоувелл, яка в роки Другої світової війни працювала шофером вантажівки, доставляючи продукти харчування.
Хоча від жінки в похилому віці очікуєш зовсім іншого, іспит з водіння в її 96-й день народження показав, що реакція у Пеґґі Гоувелл так само гостра, як і у водіїв на 40 років молодших за неї.
Її сила волі і життєвий «драйв» можуть бути фактором довголіття, вважає Спектор. За його словами, люди, позбавлені страхів, здатні на несподівані вчинки: «Якщо ж ви трохи песиміст і говорите: «Ну, якщо я це зроблю, я приречений зламати ногу і потрапити до лікарні», - то ви просто залишитеся в ліжку».
Спектор впевнений, що фізична активність - один із головних факторів довгого і здорового життя. Тут важать не тільки гени і навколишнє середовище, але і певний елемент везіння.
Бажання жити довше - єдине, що об’єднує всіх довгожителів. 103-річна Ніна Джексон не звертає уваги на вік. «Я не відчуваю себе якось інакше з віком, іноді я відчуваю себе на 50, інколи - ще молодшою», - зізнається вона. Тим, хто бажає стати довгожителем, Джексон радить пристосовуватися до змін і не надто копирсатися в минулому.

Від редакції. Шановні читачі, зрозуміло, що Україна – не Англія. І все ж таки ми звертаємось до вас, аби почути ваші рецепти довголіття. Що треба робити, як жити, щоб відсвяткувати свій 100-й день народження у доброму здравії?
Пишіть нам.