Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Секрети планування винограднику


16.09.2016

Що варто робити, коли закладається присадибний виноградник?

Восени та навесні необхідно розрівняти поверхню ділянки, розпушити граблями землю, щоб випар вологи був мінімальним.

Дуже часто саджають виноград на вертикальних шпалерах. Тому потрібно дуже постаратися, щоб забезпечити прямі виноградні ряди винограду, а також намітити правильно місця майбутніх ваших кущів.

Виноградник найкраще закладати на південних, південно-західних або західних схилах, які сонця отримують більше. Від кількості сонячних променів залежить накопичення в ягодах цукру, а також строки визрівання лози.

Несприятливими для закладки є занижені рівнинні місця, підніжжя гірських схилів, пагорбів або ярів, оскільки там може накопичуватися в період заморозків холодне повітря.

На рівнинах, а також на невеликих схилах варто спрямовувати ряди кущів з півночі на південь, однак на схилах більше 5° кущі розташовують зазвичай впоперек схилу. Відстань між рядами приблизно два метри. Щоб кущі використовували сонце повноцінно, рекомендується рівномірно розташувати на шпалерах пагони, видаляти вчасно зайві пагони, прищипувати пасинки.

Виноград може страждати від заморозків, а також від сухого східного вітру на південно-східних ділянках. Північні, північно-західні, північно-східні схили не годяться для винограднику.

При розташуванні поруч із кущами з півночі кам’яної стіни або дерев’яного паркану, кущі можуть отримувати більше тепла, оскільки стіна або паркан, нагріваючись від сонячних променів, віддають повітрю тепло.

Якщо часто дме північний і північно-східний вітер, рекомендується захистити кущі стінами будівель або парканами, а також зеленими насадженнями. Бажано дерева підрізати приблизно на триметровій висоті.

- Виноградні кущі мають бути посаджені не поруч із деревами та чагарниками, оскільки ґрунт для коренів кущів може бути збідненим. Краще саджати виноград у трьох метрах від дерев, у 2 метрах від чагарників.

На кущі винограду не повинна лягати тривала тінь.

Не слід висаджувати виноград дуже близько біля стіни будинку. Відстань складає метра півтора.

Між кущами для середньорослих сортів залишають у ряді не менше метра зі чвертю, для сильнорослих - до двох метрів.

- Корені кущів проникають глибоко, тому бажано розташувати виноградник таким чином, щоб підґрунтова вода знаходилася від поверхні ґрунту на відстані, що не перевищує двох метрів.

Існують різні способи розмітки ділянки для посадки кущів. Часто роблять так: намічають місця крайніх кущів, потім відступають приблизно по 70 см в обидва боки від кущів у напрямку ряду і забивають кілочки для стовпів опори. Далі варто натягнути шнур між кілочками, створивши лінію ряду. Відміряють рулеткою відстань між кущами, у даних місцях ставлять кілочки. Щоб отримати лінії наступних рядів, потрібно відміряти від останніх кілочків у першому ряду в один бік приблизно два метри.