Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Секрети соковитої редиски


07.04.2014

У ВЕСНЯНИЙ період, починаючи від сходу снігу і до кінця травня, можна висівати практично всі сорти редису, такі як Червоний з білим кінчиком, 18-денка, Крижана бурулька, Червоний велетень. Ці ж сорти можна висівати й у серпні-вересні, з настанням прохолодної погоди (редиска спеку не любить). До речі, сорти Крижана бурулька і Червоний велетень добре підходять для зимового зберігання. Набагато складніше отримати якісні коренеплоди редиски влітку, особливо коли утримується посушлива погода. Для цієї мети варто відібрати стійкі до літньої спеки та стійкі до стрілкування сорти Жара і Сора. Для безперервного плодоношення редиску варто повторно висаджувати з інтервалом в 10 днів.
Свіже насіння дає дружні сходи, більш ранній вихід продукції та високий урожай коренеплодів гарної якості. Перед посівом насіння корисно замочити в розчинах мікроелементів, краще в Епіні, що прискорює появу сходів, розвиток і дозрівання врожаю.
Перший раз, під укриття, насіння висаджують на початку квітня. Під плівкою редиска дуже швидко розвивається. При цьому насіння просто розкидається на грядах і зашпаровується в ґрунт граблями.
При посіві редиски в міжряддях інших культур, перед посівом роблять борозни, куди висівають насіння, глибина закладення - 2-3 см. При міжряддях 45 см для пізньостиглих сортів з округлими коренеплодами витрачають 25-30, а для ранньостиглих з подовженими коренеплодами і середньостиглих з округлими - 13-15 г насіння на 10 м.
Відстань між насінням має бути 3-5 см. Після висіву насіння ділянку злегка ущільнюють. З появою сходів потрібно негайно провести боротьбу з капустяною блішкою та мухою, які можуть знищити всі сходи за кілька годин.
Для одержання соковитих, ніжних коренеплодів редиски рослинам потрібна достатня кількість вологи. Тому в період росту та розвитку при посушливій погоді редиску 2-3 рази поливають, витрачаючи за один полив 100-150 л води на 10 кв. м. Крім того, на бідних ґрунтах рослини підживлюють настоєм коров’яку або, у крайньому випадку - аміачною селітрою (3 ст. ложки на відро води) або сечовиною (2 ст. ложки). Міжряддя прополюють за необхідності на глибину 5-7 см.