Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Серпень завершується


28.08.2014

Серпень наповнив сади ароматом яблук і квітучих троянд, але і турбот ще побільшало. Необхідно вирізувати стебла, які вже відплодоносили у малини й смородини, прибрати при цьому хворі та уражені шкідниками і готувати ґрунт для посадки ягідників. Не можна залишати без уваги і овочеві культури, адже з 19 серпня, після Спаса - холодні роси.
У саду продовжуються роботи по знищенню бур’янів, не допускаючи їх обсипання. За посушливої погоди поливаємо рослини, забезпечуючи рівномірне зволоження ґрунту на глибину розташування коріння. Але й не забуваємо, що рясний полив яблуні перед збором урожаю може викликати обпадання плодів. Видаляємо кореневу і штамбову поросль у міру її появи. Перевіряємо правильність установки підпор під рясно вкритими плодами деревами, регулярно переглядаємо ловчі пояси і знищуємо шкідників, що знаходяться на них. Систематично збираємо падалицю і залежно від розміру та якості плодів використовуємо її для переробки (сушки, повидла, пюре). Збираємо урожай літніх сортів яблук і груш. Приступаємо до підготовки ґрунту для нових посадок плодових дерев. Готуємо тару і місце для зберігання основного урожаю осінніх та зимових сортів яблук і груш.
У серпні плодові дерева закінчують своє зростання. Для підвищення їх зимостійкості дерева необхідно підгодувати фосфорно-калійними добривами. Після цього припиняємо рихлення пристовбурних кругів і у багатьох випадках поливи – особливо тих дерев, які в літній період бурхливо зростали. Якщо листя і плоди на ділянці заражені паршою, скористайтеся розчином сечовини – обприскайте дерева і ґрунт під ними розчином 500 грамів на 10 літрів води.
Якнайнижче, не залишаючи пеньків, вирізаємо погони малини, які відплодоносили. Одночасно видаляємо слабкі погони, а також уражені шкідниками і вірусними хворобами.
Друга половина серпня – кращий час для посадки суниці. В усякому разі, закінчити цю роботу необхідно не пізніше першої половини вересня – інакше рослини не встигнуть добре укорінитися до настання стійких морозів.
Можна сміливо приступати до засолки огірків, помідорів і сушки зелених овочів. Цибулю на ріпку та сівок прибирають, коли бадилля пожовтіє та ляже. Прибрану на грядці цибулю залишають тут же на 5-7 днів для дозрівання, а потім досушують в добре вентильованому приміщенні.
Можна вибирати вибірково буряк, моркву, стебла доспілого гороху, ранньої квасолі - не висмикуйте, просто зрізуйте, нехай коріння продовжує збагачувати землю. Капусту продовжуйте поливати, розпушувати.