Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шахрайство та збут наркотиків – у Кривому Розі викрито дві злочинні організації 


01.03.2023

За процесуального керівництва Криворізької східної окружної прокуратури повідомлено про підозру десятьом учасникам двох злочинних організацій, які входили до складу  угруповання «Двадцятівських».
За даними слідства, керували злочинними організаціями двоє рідних братів – мешканці  Кривогу Рогу. Один відповідав за шахрайську схему заволодіння коштами громадян, другий – за збут наркотиків на території міста.
Так, учасники однієї з організацій налагодили схему обкрадання громадян за допомогою так званих фішингових сайтів під виглядом соціальних виплат від Є-підтримки по всій території України. Вони масово розсилали смс-повідомлення з інформацією про можливість отримання допомоги від держави для внутрішньо переміщених осіб, вказуючи посилання на фейкові сайти банківських установ. 
Підозрювані отримували коди доступу до банківських рахунків потерпілих та заволодівали їхніми коштами, які розподіляли між собою. 
Інша злочинна організація спеціалізувалась на виготовленні та збуті канабісу. Наркоділки облаштували лабораторію для вирощування коноплі в орендованому приміщенні. Фасували готову «продукцію» та передавали збувачам, які в свою чергу здійснювали розповсюдження наркотиків на території міста. 
Правоохоронцями  проведено понад 30 обшуків на території м. Кривий Ріг та Одеської області за місцями проживання фігурантів, у транспортних засобах, а також у місцях незаконного виготовлення наркотиків. 
Вилучено мобільні телефони, десятки сім-карток операторів зв’язку, комп’ютерну техніку, банківські картки, канабіс загальною вагою понад 5 кг, електронні ваги, зброю, набої, грошові кошти, автомобілі. Вартість вилученого майна складає понад 10 млн. грн.
Наразі учасникам інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, шахрайство та незаконне виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 307 КК України). Прокурором скеровано до суду клопотання про обрання їм запобіжних заходів.
Заходи з викриття протиправної діяльності здійснювалися прокурорами спільно зі співробітниками Управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області ДСР Нацполіції України.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.