Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Шалене кохання гетьмана»


20.11.2013

Дев’яностоп’ятирічний ювілей Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка запам’ятається шанувальникам Мельпомени не тільки «зливою» офіційних привітань та державних нагород. Публіка побачила прем’єру історичної драми «Шалене кохання гетьмана» Віктора Веретенникова.

Режисер-постановник, народна артистка України Лідія Кушкова створила цікавий сценічний варіант історії про гетьмана Богдана Хмельницького. Перш за все, це стосується формату та темпоритму вистави, у якій епізоди змінюються за кінематографічним принципом «мініатюрного невпинного руху». Режисер та актори органічно втілили надзавдання твору – ідею всеперемагаючого чоловічого кохання до жінки.
У ролі Богдана Хмельницького виступає тільки запрошений виконавець – народний артист України Володимир Полубоярцев (Криворізький академічний театр драми та музичної комедії ім. Т. Шевченка). Статний, кремезний красень, він геніально грає водночас і саме Б. Хмельницького, який має вирішувати усі трагічні державні проблеми того періоду. І грає ідею шаленого кохання, переконуючи публіку ХХI століття у правдивості саме цієї сторінки життя видатного гетьмана. Блискавичний раптовий погляд чоловічих очей, рішучі жести та хода, міміка обличчя, на якому відбиваються найтонші рухи, готовність забути усе заради кохання до польської красуні-шляхтянки Гелени – це майстер-клас цього митця.
У ролі Гелени ефектно поєдналися жіноча краса артистки Вероніки Голованьової та її непересічний талант. Виконавиця створює образ жінки, краса якої фатальним чином зробила з неї заручницю політичних обставин. Про Гелену-Голованьову не можна говорити: чи позитивна вона, чи негативна? Публіка спостерігає за сильною і водночас беззахисною жінкою, яка мусить весь час рятувати своє життя та гідність чоловіків, які вбачають у ній коштовну річ. Артистка грає не мелодраму, а трагедію жіночої долі.
У «Шаленому коханні гетьмана» є також і «любовний трикутник», який цікавить глядача більш, ніж баталії між поляками та українцями. Це - епізоди із магнатом Данилом Чаплицьким (віртуозна робота народного артиста України Григорія Маслюка) і мізансцени із зворушливою та відданою Ганною (заслужена артистка України Ірина Медяник). Історична правда і творча фантазія драматурга Веретенникова обігрується унікальними майстрами-шевченківцями – народними артистами України Михайлом Чернявським (Сірко), Василем Крачковським (польський шпигун-управитель Тшелузький), заслуженими артистами України Віктором Гунькіним (Кривоніс), Валерієм Моїсеєнко (Дорошенко), Володимиром Бережницьким (король Польщі), артистом Віленом Головком (Потоцький). Театральність присутня завдяки костюмам Дарії Білої.

Андрій ТУЛЯНЦЕВ, кандидат мистецтвознавства.
Фото Сергія КУЛІКОВА.