Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шашковий турнір. Випуск № 161


26.01.2023

МИНУВ 2022 рік. Важкий для нашої держави, важкий для кожного з нас. Мабуть, немає жодного співвітчизника, якого б не торкнулася війна. Багато кому з нас довелося приймати складні рішення, а дехто вимушений був діяти мужньо. Такі відважні справжні чоловіки є серед наших дописувачів. Найкращий розв’язувач 2021 року Володимир Яворський з Дніпропетровщини був мобілізований до лав Збройних сил і вже більш, як пів року боронить терени України. Не витримавши болю за Вітчизну, з перших днів війни захищати всіх нас добровольцем пішов активний учасник нашої рубрики, чемпіон України з шашкової композиції, майстер спорту Сергій Лойко з далекої Волині. Низький уклін вам, наші Захисники! 
Як бачимо, Сергій Іванович не полишає улюбленої гри. Опублікована в цьому випуску комбінація складена ним під час перепочинку на фронті. Ця проста і народна гра не тільки для відомого складача шашкових задач, а й для всіх нас є відголоском такого бажаного мирного життя. Тож, шановні читачі, щиро запрошуємо вас до шашківниці і в 2023-му переможному році.
У шашковій рубриці газети «Сільські новини» на початку 2000-х рр., яку, нагадаємо, тоді вів майстер спорту Іван Кобцев, інколи публікувались шашкові комбінації на стоклітковій дошці. У нашому відділі це робиться вперше. Шашки на великій дошці мають інші правила бою. 
Одне з них – при виборі бою забирати обов’язково більшу кількість шашок. Це правило продемонстровано в комбінації нового автора, кандидата у майстри Івана Ліфера.
РОЗВ’ЯЗАННЯ ПОЗИЦІЙ У ВИПУСКУ 160 
Позиція № 307 Анатолія Нарізького:  1.fg7 h:f6 2.de3 f:d4 3.bc3 d:b2 4.c:e7 f:d8 5.h:f6x 
Позиція № 308 Михайла Левандовського: 1.fg5 h:d4 2.g:e7 f:d6 3.h:g1 ab2 4.dc3 b:d4 5.g:c5 hg1 6.ba7 g:b6 7.a:c5x 
Правильно завдання розв’язали М. Прокопенко, О. Прокуда, Н. Потась, Д. Сапін, О. Чередник (Дніпро),
А. Нарізький (Полтавська область).
ШАНОВНІ ЧИТАЧІ! Запрошуємо вас 
активніше брати участь у шашковому турнірі.
Відповіді можна надсилати на електронну 
пошту рубрики shashki-dnepropetrovsk@ukr.net
Надсилайте нам також свої композиції чи питання.
 
Ведучий – майстер спорту Анатолій ПАНЧЕНКО.