Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шкідники не дрімають


23.04.2012

Найбільш ефективним методом боротьби зі шкідниками і хворобами плодових дерев, без сумніву, є хімічний - обприскування дерев і ягідників отрутохімікатами. При цьому використовуються пестициди, допущені до використання у присадибних і невеликих особистих садах. Дотримання норм і технологій забезпечує знищення більшості шкідників саду. Та якщо чітко не дотримуватися вказаних на упаковці вимог (особливо пропорції робочого розчину і термін останньої обробки), на плодах залишається частина отрути. Та й сама робота з хімічними препаратами шкідлива для людини.

ТОМУ останнім часом все більше застосовують для захисту саду від шкідників та хвороб розчини і настоянки різних природних компонентів і рослин. Ось деякі з них. 
Полин. Використовують проти листоїдних (гусениць, листоблішок, листокруток).
Для цього один кілограм добре пров’яленого, зеленого, нерозквітлого полину заливають 1-2 л окропу і варять 10-15 хв. Охолоджують, проціджують і доливають водою до 10 л. Для підсилення дії можна додати настій пташиного посліду: 1 кг висушеного посліду подрібнюють, заливають 1,5-2 л води і настоюють 3-5 днів, проціджують і вливають у відвар полину.
Дворазова обробка такою отрутою з інтервалом 7 днів майже повністю знищує листоїдів.
Часник. Проти плодожерки, попелиць, мідяниць, аґрусового трача і плодових кліщів.
150-200 г часнику пропускають через м’ясорубку. Отриману кашку виливають у 10 л води, настоюють протягом тижня, проціджують. Свіжим розчином обприскують дерева в період масового виходу шкідників з інтервалом 7-9 днів. Дія препарату помітна вже наступного дня.
Лушпиння цибулі. Проти попелиць, мідяниць, плодожерок, трачів, плодових кліщів.
150-200 г лушпиння заливають 10 л води, настоюють протягом 4-5 днів, проціджують. Свіжим настоєм обробляють кущі та дерева з початком появи шкідників. Обробки повторюють через 7-9 днів. Проти плодожерки обробку проводять одразу після цвітіння, повторюючи не рідше, ніж через 14 днів, 3-4 рази за сезон.
Гіркий перець. Проти попелиць, дрібних гусениць, кліщів.
0,5 кг сухих стручків перцю кладуть в 10 л води, кип’ятять 1 год. і настоюють 2 доби. Потім стручки товчуть і проціджують. Розчин зберігають у скляних закритих банках. Перед обприскуванням по бруньках препарат розводять (на 10 л води 0,5 л настоянки) і додають 40 г господарського мила. Якщо обприскують по молодому листі, на 10 л води додають менше 100 г препарату. Застереження: не використовувати нерозведеним, препарат може повністю знищити рослину.
Ромашка. Проти малинової молі, попелиці, суничного довгоносика.
1 кг сухих або 3 кг зелених подрібнених квітів і листя на 10 л гарячої води (60-70°С), Настоюють 12 год., проціджують. Перед застосуванням готують робочий розчин: 2 л концентрованого настою змішують з 10 л води і 20-30 г господарського мила, перемішують і приступають до обробки дерев.
Застосовують у період вегетації з інтервалом 7-9 днів.
Тютюн. Проти попелиць, мідяниць, дрібних гусениць та личинок трача.
400 г сухого або 1 кг сирого подрібненого тютюну насипають у 10 л води, настоюють протягом доби. Потім кип’ятять 2 год., проціджують, розливають у скляний посуд і щільно закривають. Робочий розчин готують, додаючи розведений наполовину (1:2) розчин 40 г розпущеного господарського мила.
Застосовують при масовому розмноженні шкідників у період вегетації.
Застереження: тютюновий відвар дуже токсичний. Слід дотримуватися правил безпеки, як при роботі з отрутохімікатами.
Бузина. Проти метеликів трача і яблуневої плодожерки, аґрусової вогнівки, попелиці, аґрусового п’ядуна. Чорна бузина відлякує брунькового кліща, аґрусову вогнівку.
Подрібнюють 5-6 гілок бузини і заливають 15 л води, кип’ятять 1-1,5 год., охолоджують, окремо беруть 400 г подрібненого бадилля помідорів настоюють в 10 л води 3-4 год., потім кип’ятять 30 хв. на слабкому вогні. Проціджені розчини змішують. Робочий розчин готують, вливши 2 склянки настою в 10 л води.
Застосовують у період порожевіння бутонів і потім з інтервалом у 7 діб після цвітіння.
Бадилля помідорів. Проти яблуневої плодожерки, капустяної совки.
4 кг дрібно посіченого сирого бадилля намочують на 3-4 год. у 10 л води. Потім кип’ятять 30 хв. на слабкому вогні, проціджують і герметично закривають у скляному посуді. Зберігають у прохолодному місці. Відвар зберігає свою токсичність протягом року. Робочий розчин готують 1:2 (тобто на 1 л розчину 2 л води). Свіжий розчин розводять перед обприскуванням у пропорції 3:10, при цьому до обох розчинів, як свіжого так і старого, додають 40 г розпущеного господарського мила.
Застосовують у період льоту метелика плодожерки, після цвітіння з інтервалом 7-9 днів.
Бадилля картоплі. Проти кліщів та попелиці.
1-2 кг сирого або 600-800 г сухого дрібно посіченого бадилля заливають 10 л води, настоюють 3-4 год. і проціджують. Настій готовий до обробітку.
Заготовляти бадилля краще під час копання молодої картоплі. Бадилля подрібнюють, сушать і зберігають підвішеним у марлевих мішечках на горищі.
Починають обробки з початком вегетації з інтервалом 7-9 днів, до повного знищення популяції попелиці. Проводити їх краще після заходу сонця або в похмуру погоду, бо сонячні промені можуть завдати опіків рослині.
Сіно перепріле. Проти борошнистої роси на ягідниках.
1 кг подрібненого сіна намочують в 3 л води протягом 3 діб, проціджують і готують робочий розчин: в 1 л настою доливають 3 л води.
Застосовують з метою профілактики перед появою або при перших проявах хвороби і повторюють через 7-9 днів, краще у вечірній час або похмурі дні.