Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Шоколад знижує ризик інсульту у чоловіків


07.09.2012

Регулярне вживання шоколаду сприяє зниженню ризику інсульту у чоловіків.
Такого висновку прийшли вчені шведського Королівського Каролінського інституту. Згідно з отриманими результатами, поїдання стандартного шоколадного батончика раз на тиждень може зменшити загрозу розвитку інсульту у представників сильної половини людства на 17% в період наступних 10 років.


У дослідженні взяли участь 37,1 тис. шведських чоловіків у віці від 49 до 75 років. Фахівці проводили оцінки їх раціону за допомогою анкетних опитувань впродовж десятиліття - в цей період вони зафіксували 1995 випадків першого інсульту.
При цьому чоловіки, що з'їдають помірну кількість солодкого продукту на основі какао-бобів щотижня, виявилися менш схильними до цього ризику, ніж ті, хто зовсім не споживав його.
"Благотворний ефект від вживання шоколаду може пояснюватися вмістом у ньому флавонідів, - зазначила доктор Сюзанна Ларссон, що очолювала дослідження. - Виявляється, що вони захищають від серцево-судинних захворювань за допомогою антиоксидантних, антикоагулянтних та протизапальних властивостей. Можливо також, що флавоніди можуть знижувати вміст в крові шкідливого холестерину і зменшувати кров'яний тиск".
Колишні дослідження виявили, що шоколад може сприяти запобіганню діабету, допомагає контролювати тиск крові й захищає від захворювань серця.
"Цікаво, що раніше зі сприятливим ефектом для серцевого здоров'я асоціювався гіркий шоколад, але близько 90% споживання шоколаду в Швеції, включаючи той, що поїдається в нашому дослідженні, припадає на молочний шоколад", - підкреслила Ларссон.
Висновки шведських вчених підтвердилися і більш великими даними, отриманими на основі п'яти досліджень в Європі і США, в яких було зафіксовано більше 4250 випадків інсульту.
Їх аналіз показав, що вірогідність його виникнення у людей, що вживали найбільшу кількість шоколаду, виявилася на 19% менше, ніж у тих, хто з'їдав найменші порції продукту.