Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Штраф за підозрою


30.05.2013

Відомо, що роздержавлення будь-якого об’єкта чи навіть галузі господарства не повинне погіршувати обслуговування населення. Неодмінна і благородна умова приватизації - означене дійство робиться «з метою покращення якості послуг». Між тим життя почасти спростовує ці добрі наміри народних наших слуг. Особливо яскраво це видно у стосунках споживачів з монополістами енергетичного ринку. Вже, на жаль, спостерігається певна тенденція, коли власні прорахунки, службову недбалість чи підозри дехто з представників монополістів намагається перекласти на плечі споживачів. У вигляді певних «кругленьких» сум, про що «Сільські новини» неодноразово повідомляли. Підтверджує це і звернення зорянського сільського голови Василя Кисличного, який проживає в Могилеві Царичанського району:

- Шановна редакціє! Звертаюся до вас із розповіддю, як в нашій Україні «обслуговують» селян. За останній рік довелося зіткнутися з безпардонними і агресивними діями газівників, від яких змушений був шукати захисту в суді. А розпочалося все з того, що 2006-го року працівники Царичанського управління з експлуатації газового господарства за їхнім наполяганням замінили в моєму домоволодінні лічильник газу на «Октава G 6». При цьому встановили його не в кухні, як раніше, а в садку за двором. Лічильник знаходився на опорі у металевому ящику, зачинявся ключем від поштової скриньки, який був у мене. Контролери, коли приходили перевіряти, просили ключ, а коли мене не було вдома, то відчиняли самі невідомо чим. У квітні минулого року я побачив, що дверці ящика напіввідчинені, ригель замка підігнутий. Пошкоджень на лічильнику не було, тому я зателефонував до Царичанського УЕГГ і поскаржився на дії контролерів. Мене запевнили, що приїдуть спеціалісти і розберуться. Та сімнадцятого квітня працівник управління М. одноосібно склав акт без номера, в якому зазначив, що оглянув лічильник, є «підозра на порушення мастичної пломби». В чому полягає підозра - порушена цілісність пломби, наявність тріщин, подряпин тощо - майстер не зазначив. Лічильник у демонтованому і упакованому вигляді він передав сину Олександру Васильовичу для доставки на експертизу в Магдалинівське УЕГГ.
Ця обставина і стала однією з причин наступних поневірянь Василя Сергійовича та його родини. Спочатку нічого незвичайного не було - комісія Магдалинівського УЕГГ 27 квітня встановила, що «пломби на відліковому механізмі не відповідають стандарту заводу-виробника». Це й не дивина, адже лічильник був не новим, тому пломби після ремонту були не «рідними». Жодного доказу того, що «пломби не відповідають стандарту» через навмисне пошкодження їх сільським головою у газівників не було. Проте за період з 4 квітня по 1 липня 2012 року йому була нарахована до сплати «сума завданих збитків» - 6430 гривень. Василь Сергійович звернувся з письмовою заявою до начальника Царичанського УЕГГ Юрія Душка з приводу того, що за неповні три теплі місяці він ніяк не міг використати такий величезний обсяг природного газу, ці нарахування є незаконними. Та це не допомогло, і через несплату «суми збитків» постачання газу в домоволодіння 19 липня було припинене.
Василю Кисличному довелося звернутися до суду за захистом порушених прав споживача. Та позаяк судові процедури тривають певний час, мусив у листопаді 2012-го, коли в будинку почали замерзати квіти, сплатити «борг», адже в сім’ї сина -маленька дитина. Ще й заплатити за підключення газу близько шестисот гривень. А 10 квітня ц. р. суддя Царичанського районного суду Ольга Гудим встановила численні порушення Царичанським УЕГГ Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених Постановою КМУ від 9 грудня 1999 р. за № 2246. Зокрема те, що відсутні ознаки навмисного пошкодження лічильника газу та пломб на ньому, тож «Порядок відшкодування збитків» за цих умов не застосовується. Прилад обліку встановлюється на внутрішньому газопроводі в окремій квартирі або іншому ізольованому приміщенні, а в цьому випадку він встановлений за будівлями всупереч Правилам. Дії Царичанського УЕГГ, структурного підрозділу ПАТ «Дніпропетровськгаз», судовим рішенням визнані незаконними, завдані «збитки» в сумі 6430 гривень - анульовані, оплачена сума має бути стягнена з газівників. Оскільки не було письмового повідомлення-попередження споживача, припинення газопостачання теж визнане безпідставним. Судові витрати по справі в сумі 107 гривень мають бути стягнені з «Дніпропетровськгазу» на користь позивача.
Рішенням суду, яке винесене після кількох судових засідань, Василь Кисличний задоволений:
- Дуже дивні речі відбуваються - коли нема нікого вдома, приходять газівники, роблять, що хочуть. А потім - плати, скільки скажуть… Самі поставили лічильник за двором, і охороняй, як зумієш! Вони з нічого роблять такі проблеми, які в суді доводиться вирішувати роками.
Справді, остаточної крапки в цій історії доведеться ще зачекати. Юридична служба «Дніпропетровськгазу» оскаржила рішення суду першої інстанції в Апеляційному суді Дніпропетровської області. І наводить шість пунктів невідповідності, на її думку, висновків суду обставинам справи. Адвокат Василя Кисличного подав свої заперечення на апеляційну скаргу. Один із їхніх пунктів говорить - відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» на період перевірки лічильника газопостачальне підприємство повинне встановити лічильник газу з обмінного фонду і споживач має сплачувати за фактично використаний газ. Якби це було зроблено одразу, то, певно ж, ніякі «збитки» і не виникли б… А тепер є отакі «гримаси» приватизації газопостачальної галузі, які сім’ям з малими дітьми, що мимоволі опинилися в схожій з родиною Кисличних ситуації, доводиться долати без природного газу. Або без власних коштів…

Григорій ДАВИДЕНКО.  
Дніпропетровська область.