Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січень у саду і на городі


12.01.2011

Уваги і турботи у цей час потребує сад. Головне - допомогти рослинам вистояти перед сильними морозами і захистити їх від обледеніння та вітрів. Слід знати, що у випадку малосніжних зим і відсутності снігового покриву коренева система не тільки дерев на клонових підщепах (карлики і напівкарлики), але й на насіннєвих може підмерзнути або й повністю вимерзнути. У випадку зниження температури грунту на глибині 15-20 см до 12-18оС дерева і кущі можуть загинути. Тому досвідчені садівники на випадок настання сильних морозів завжди мають про запас субстрат для мульчування, щоб прикрити корені під кроною шаром 10-15 см.
Під час сильних снігопадів не забувайте струшувати з дерев шар снігу, адже під його вагою гілки можуть поламатися.
Походіть по зимовому саду, огляньте дерева. У ясні зимові дні легко побачити засохле, оповите павутинням листя. Тут знайшли схованку на зимівлю сотні шкідників, які, тільки-но оживши навесні, активно розпочнуть свою нищівну роботу. Видаліть гнізда шкідників і залишені на деревах муміфіковані плоди.
Підгодовуйте птахів, приманюючи їх до саду спеціально виготовленими годівницями, а поближче до весни приготуйте для них гнізда.
У цей період дуже активні зайці та миші, які обгризають кору дерев. Тож не зайвим буде перевірити обв‘язку садових насаджень.
Якщо прикопали саджанці для весняної посадки, не забувайте вичищати сніг з кругової канавки, аби закрити дорогу мишам всередину прикопаної ділянки.
Час від часу перевіряйте стан зберігання заготовлених для весняної посадки живців ягідників. Не допускайте підвищення температури повітря у приміщенні для зберігання, адже це може спровокувати розпускання бруньок, появу на живцях плісняви. Якщо пісок, в якому зберігаються живці, висох, полийте його.
Не встигли з осені підготували живці для щеплення? Не пізно це зробити і зараз.
Наріжте живці з південного боку крони, загорніть у папір, покладіть їх у целофановий кульок і закопайте у сніг з північного боку будинку або хліва, а зверху вкрийте деревними стружками. Можна зберігати живці і в холодильнику, під морозильною камерою.
Постійно треба перевіряти сховище з плодами. Яблука замерзають при температурі нижче -1,4оС, а при плюсовій температурі вище +5оС плоди швидко псуються. Оптимальна температура для зберігання яблук +1-2оС.
Час придбати добрива для вирощування розсади. Мінеральні: нітрофоска, суперфосфат або нітроамофоска, сульфат калію, сечовина, сірчанокислий калій. Крім того, необхідно купити засоби захисту від шкідників і хвороб.
Вже зараз треба готувати тару для висівання насіння на розсаду (для подальшого пікірування). Це можуть бути бляшані баночки висотою 6-7 см, дерев‘яні ящички заввишки не більше 8 см. Під пікіровку потрібні стаканчики, коробочки, горщики заввишки 10-11 см. Тара для розсади має бути абсолютно чистою, з отворами у дні, щоб не застоювалася вода. Знадобиться і ручний обприскувач.
У січні зробіть ревізію насіння – розсортуйте, перевірте на схожість і проростання.
У третій декаді місяця можна висівати огірки для вирощування на підвіконні. Спочатку розсаду вирощують у стаканчиках висотою до 10 см, через 25-30 днів пересаджують у ящички заввишки 15-20 см, завширшки не менше 30 см, завдовжки до 100 см.