Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січень - зими середина


29.12.2011

Здавалося б, зима дає перепочинок городникам і садівникам. Та не тієї вдачі селянин. Завжди знайдуться корисні заняття в саду, що допоможуть кращому цвітінню й плодоносінню у новому сезоні. Одне з основних – снігозатримання, підгортання снігом пристовбурних кіл дерев усіх порід, ягідних кущів. Особливо важливо проводити снігозатримання на городі і в саду в малосніжні зими.

У ЯСНІ погожі дні на деревах і кущах добре видно кожну гілочку, тому легко побачити засохле, оповите павутинням листя. Тут знайшли схованку на зимівлю сотні шкідників, які навесні оживуть і активно почнуть свою нищівну роботу. Огляньте дерева і кущі, зніміть гнізда шкідників та залишені на деревах засохлі та зморщені плоди.
Слід попіклуватися і про захист плодових дерев від зайців і мишей, які у цей період зазвичай завдають найбільшої шкоди деревам, особливо молодим.
При кожному відвідуванні саду не забувайте підгодовувати птахів, а ближче до весни приготуйте для них гнізда.
У січні нарізають живці для весняних щеплень. Це мають бути частини міцних однорічних пагонів з 3-5 бруньками саме того сорту, який ви хочете прищепити. Зберігають їх у підвалі при температурі 0+-3оС, зв‘язавши у пучки і прикріпивши до кожного етикетку з назвою сорту. Пучки ставлять вертикально, зрізами вниз і з боків підгортають тирсою або піском, які постійно мають бути вологими. Підвищення температури повітря у приміщенні може спровокувати розпускання бруньок, появу на живцях плісняви.
Після м’якої зими живці насіннєвих культур для весняного щеплення можна заготовити і рано навесні, до розпускання бруньок. Для літньої окуліровки чи літнього щеплення живцем однорічні пагони нарізають безпосередньо перед щепленням.
А городники не розлучаються зі своїми зеленими друзями і в січні: на підвіконнях, у зимових теплицях вирощують цибулю на перо, салат, кріп, петрушку, селеру… Вже зараз вирішують, що будуть саджати і сіяти на городі, складають плани розташування культур. Ремонтують парникові рами, городній і садовий інвентар, збирають органічні добрива.
І ще одна з важливих турбот у січні - зберігання овочів. Особливу увагу зверніть на цибулю і часник. У вологому і теплому приміщенні вони можуть гнити. Безжалісно викидайте уражені хворобами головки капусти, моркву, буряки. Вчасно вживайте заходів і щодо картоплі. Ретельно переберіть і перенесіть у сухе й холодне приміщення.