Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сіємо моркву. 10 способів


18.04.2013

Як правильно саджати моркву?
У чому проблема, скажете ви, було б насіння. Ви, як завжди, праві. Головне, щоб сівба моркви не перетворилась на нудний процес. Придумано багато способів, як цього уникнути, і ми хочемо вам розповісти про них.


1. Найзвичайнісінький спосіб, яким користується багато хто, це сівба сухого насіння моркви. Одна проблема: насіння у моркви дрібне, і, якщо насипати насіння у борозенку багато, то воно зійде густо, і потім доведеться проріджувати сходи. Якщо насіння моркви насипати мало, то може і не зійти.
2. Сівба моркви намоченим та пророслим насінням відразу зажадає поливу як під час посадки, так і в наступні дні. При цьому способі необхідно постійно підтримувати ґрунт у вологому стані, інакше проросле насіння загине. Звісно ж, при такому методі насіння сходить швидше.
3. Є спосіб сівби насіння моркви, при якому дружні сходи з’являються швидко. Він називається «морква в мішечку». Як тільки починають з’являтися перші таловини, потрібно викопати на ділянці ямку на штик лопати. Насіння моркви в полотняному мішечку змочити водою, покласти в цю ямку, засипати землею, закидати снігом. Щоб не втратити місце, де прикопане насіння моркви, потрібно поставити будь-який розпізнавальний знак, наприклад, палицю. Через 10 - 12 днів насіння моркви накльовується. Потім його дістають, змішують із сухим річковим піском і розкидають по грядці. Ґрунт злегка боронують, накривають плівкою. Дружні сходи з’являються вже на 5-6 день.
4. А цей спосіб зручний і ощадливий. Потрібно змішати одну-дві столові ложки насіння моркви з відром піску і розкидати цю суміш у борозни. Важливо, щоб пісок був сухим, інакше насіння погано перемішається з піском і посіви виявляться нерівномірними. Потім добре пролийте грядки з морквою водою, засипте зверху невеликим шаром ґрунту і можете не підходити до моркви до осені. Проріджувати грядки з морквою не доведеться. Восени у вас повинна вродити велика та рівна морква.
5. Бабусин спосіб: налийте в склянку (півлітрову банку) воду, насипте туди насіння моркви. Потім, добре розмішавши цю суміш, наберіть у рот воду разом з насінням моркви і пирскайте на грядку. Так раніше при прасуванні обприскували пересушену білизну. Посіви моркви виходять теж більш-менш рівномірними.
6. Змішаний спосіб посадки: наприклад, можна змішати насіння моркви та редиски в одній чашці, додати туди трохи річкового піску для рівномірності посіву і сіяти в борозенки. Редиска швидко сходить, її поступово вириваємо, а для моркви залишається все вільне місце в рядку. Надалі проріджувати таку грядку не доведеться.
Редиску можна замінити будь-якою іншою рослиною, що швидко сходить і дозріває. Добре підійдуть для цього шпинат або салат. Ідея змішаних грядок дає гарні результати.
На одній грядці можна одержувати кілька врожаїв, якщо правильно скласти план посадки овочевих культур за строком дозрівання. Однак, щоб урожай всіх культур, як ранніх, так і пізніх, був високим, доведеться застосувати підвищений агротехнічний фон: поливи, своєчасне розпушування ґрунту та видалення бур’янів, підживлення як органічними, так і мінеральними добривами.
7. Посіви насіння моркви можна сполучити з посівами цибулі. Цибулю можна чергувати рядками, а можна посіяти «маячкову» цибулю. При «маячковому» способі насіння моркви переважно сіють рядками, і в ці ж рядки висаджувють звичайну цибулю-сівок. Як тільки сходи цибулі та моркви проростуть, цибуля, як пунктиром, буде позначати сходи моркви. Такий спосіб зручний тим, що спільні посадки моркви та цибулі охороняють один одного від шкідників: від морквяної і цибульної мухи.
8. Сівба на стрічці. Насіння на стрічці є в продажу, але можна й самому зробити таку стрічку, наклеївши насіння моркви на паперову смужку за допомогою клейстеру. Ця технологія посадки моркви дуже зручна: куплену або приготовлену стрічку потрібно просто натягнути уздовж борозни на грядки та присипати землею. Одне але! Добре, якщо вам у продажу попався на стрічці саме той сорт моркви, який ви й хотіли купити. А от сидіти та приклеювати насіння моркви - те ще заняття!
9. Відмінний спосіб - купити інкрустоване насіння. Кожне насіннячко моркви перебуває у твердому драже із сухого гідрогелю та добрив з мікроелементами. Розмір драже теж оптимальний - трохи більше перцевого зерна, навіть якщо драже випаде у вас із рук не там, де треба, ви легко зможете його знайти та підняти. Драже яскравого кольору, і його так легко побачити на чорній землі. Дражироване насіння моркви забезпечене на деякий час всіма необхідними живильними речовинами.
Досвідчені городники радять у домашніх умовах замінювати дражирування насіння на змішування звичайного зволоженого насіння моркви з просушеним, добре подрібненим коров’яком (4 частини коров’яку на 1 частину насіння).
10. А цей спосіб для тих, хто любить експериментувати. Візьміть воду і розчиніть в ній трохи добрив, краще комплексних, з мікроелементами. Потім зваріть на цій воді з борошна або крохмалю клейстер. Дайте цьому киселю повністю охолонути. Сміливо висипайте туди приготовлене насіння моркви та добре перемішайте.
Потім, у будь-який з підручних засобів: порожня пластикова пляшка (доведеться зробити дірку в кришці), кондитерський шприц з великою насадкою, порожня пляшечка з-під кетчупу - накладаєте або наливаєте (дивлячись, яка консистенція у вас вийшла) туди клейстер з насінням моркви. Відповідно до законів фізики насіння, розмішане в клейстері, не склеюється між собою, а тримається одне від одного на відстані.
Потім ідете на город, робите борозенки та видавлюєте в них цей клейстер. Клейстер з насінням лягає легко та рівно, насіння моркви змочене й удобрене. Ощадливо витрачається, немає зайвої роботи з проріджування моркви. І можна вибирати будь-який сорт, що сподобався.