Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сім порад, щоб родив виноград


17.05.2012

Два роки висаджував виноград, але результати невтішні. У цій галузі я початківець… То, може, хтось підкаже, в чому моя помилка або й просто незнання?
М. Швидкий, с. Китрищі, Семенівський район, Полтавська область.

Індивідуальні виноградники найкраще закладати зеленими або сухими одно- і дворічними саджанцями. Основна причина низького приживлення – садіння рослин, які втратили багато вологи, тобто були підсушені при викопуванні, транспортуванні чи зберіганні. При купівлі посадкового матеріалу слід бути уважним і вимогливим. Тільки хороший саджанець і належний догляд за ним гарантують успіх. Отже:
Порада перша. При купівлі вибирайте тільки ті саджанці, коренева система яких упакована в поліетиленові мішечки і плівки, зволожену мішковину. Візьміть саджанці з гнучкими коріннями і злегка зішкребіть маленьку діляночку кореня і приросту. Якщо під корою тканина соковита і біла – саджанець якісний.
Порада друга. При садінні підгортайте верхню частину саджанця, щоб із розпушеної вологої землі можна було зробити горбочок висотою 10-15 см і шириною в основі 20-25 см. Такий горбочок не лише захистить вічка від підсихання, але й дещо стримає розпускання бруньок, що дуже важливо у період приживлення рослини. Навколо горбочка треба зробити канавку для поливання. До виходу на поверхню грунту ніжні листки може пошкоджувати капустянка.
Порада третя. Коли молоді пагони досягнуть висоти 15-20 см, їх слід підв‘язати до жердини. А за хмарної погоди або ввечері повністю розукучнити. Навколо рослини зробити канавку діаметром 70-80 см і глибиною 20-25 см. За таких умов добре прогрівається коріння.
Порада четверта. П‘ятку куща розміщуйте на глибині півметра, оскільки на цьому рівні шар грунту добре прогрітий і забезпечений киснем. Вище рівня грунту повинні знаходитись лише 2-3 вічка, захищені горбочком. Не зовсім виправдане, на мій погляд, внесення у посадкові ями битої цегли, щебеню, будівельного сміття.
Порада п‘ята. Для поліпшення структури грунту використайте пісок. На важких грунтах більшу його частину слід вносити у поверхневий шар. Такий грунт легше обробляти, він краще вбирає вологу після дощів та поливання.
Порада шоста. Не вносьте у посадкову яму багато органічних та мінеральних добрив. Їх надлишок у зоні розміщення основної маси коренів (на глибині півметра) викликає спалення або й загибель молодих корінців. Заробляти добрива глибше недоцільно, оскільки їх ефективність дуже знижується. Більш корисно першого року застосувати рідкі підживлення, а в послідуючі роки вносити добрива поверхнево навколо кущів, під перекопування.
Порада сьома. Регулярні поливи й підживлення призупиняйте у серпні, а в жовтні засипте лунки до рівня грунту. Першої зими можна зробити захисний горбочок висотою 30-40 см.