Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Симбіоз бджоли й рослини


19.04.2018

22 лютого ц.р. газета «Сільські новини» опублікувала рішення уряду щодо державної підтримки п’яти важливих напрямків АПК: своєчасний, розумний документ, але, як завжди, галузь бджільництва опинилася на узбіччі. Державні мужі, на жаль, не вважають її серйозною: що там ця комаха? Яка з неї користь? А користь, я вам скажу, дуже велика. Симбіоз бджоли й рослини тисячами років приносив і зараз приносить (до відома деяких необізнаних, нетямущих міністрів) величезну користь: на першому місці можна поставити збільшення врожайності ентомофільних культур (до 40 % соняшника, ріпака, гречки, тощо). Ця мала комашка, звичайно, не корова, але ж який послужний список у неї: тисячі тонн смачного, поживного, лікувального меду, сотні тонн воску, десятки тонн пилку (обніжки), прополісу, маточного молочка тощо. Все це з успіхом використовує харчова промисловість, парфумерія, медицина, навіть ВПК тощо. Доходи від утримання й використання бджіл можна було б направити на здешевлення виробництва пакетного бджільництва, виробництва основного інвентарю: вуликів, рамок. Не треба дивитися на бджільництво як на аматорське дійство. Варто підходити з точки зору необхідності органічного землеробства, продукція якого користується великим попитом на ринках усього світу, оскільки вона  приносить користь для здоров’я людини. І це урядове рішення ще не запізніле, його треба тільки разом підтримати. Ми вже мінералізували ліса, що скоро замість ґрунтів-чорноземів матимемо ізотнофосфорносірчану порохняву, а замість гідроресурсів – кислотні й лужні річки і калюжі. Все живе в такому вигляді, як воно є, зникне безповоротно! 

Висновок: ми повертаємося до органічного землеробства, кінець ері мінералізації (бездумної хімізації). Ура! 
Пане Стретовичу, Вам і Раді Всеукраїнської спілки пасічників  найближчим часом треба ввійти в уряд з пропозиціями покращення  умов існування українського бджільництва. Як кажуть, куй залізо поки розжарене.
Тисячі тонн тваринного перегною, який буде вивозитися на поля, збагачуватиме органікою ґрунти. Трави, які будуть вирощуватися в зелених парках, будуть збагачувати азотистими речовинами ґрунти. Таким чином, добре збагачені органікою ґрунти будуть давати стабільно високі врожаї сільгоспкультур. А квітучі трави будуть ще й прекрасними медоносами для бджіл. Дуже проста «арифметика». Важливо тільки дотримуватися її, і вона неодмінно принесе велику користь нашій економіці і, звичайно, країні в цілому.
Микола ПЛАХОТНІЧЕНКО,
Почесний пасічник України,
сел. Таромське, 
Дніпропетровська область.
 
Запрошую всіх свідомих пасічників до обговоренняцієї важливої теми
 на сторінках газети «Сільські новини»..