Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Символ достатку


27.06.2018

До збирання зернових культур долучилися аграрії Кіровоградської та Закарпатської областей. Раніше почали жнивувати у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській та Вінницькій областях. Загалом вже зібрано близько 2 млн. тонн зерна нового врожаю при середній врожайності 30,7 ц/га. Як повідомили в управлінні агропромислового розвитку ДніпроОДА, на Придніпров’ї станом на 26 червня ц. р. ранні зернові вже зібрані з площі понад 50 тис. га, середня врожайність становить 27,1 ц/га. Врожайність озимої пшениці поки що - 29,3 ц/га, озимого ячменю – 26,7 га, озимого ріпаку – 19,1 ц/га. 
Всього ж  планується зібрати ранні зернові на площі 781, 1 тис. га.
Попри те, що багато керівників агроформувань скаржаться на нинішню нетипову весну та її негативні наслідки для озимих, у ТОВ «Агроінвест» Дніпровського району мають непогані показники.
– Дійсно, нинішня весна розпочалася на місяць пізніше, а жнива – на два тижні раніше, – сказав директор господарства Олег Рубль. – З весни на наших полях не було жодного хорошого дощу. Але, на диво, врожай на полях «Агроінвесту» є, і доволі непоганий, хоча і менший, ніж тогорік.
У полі виблискувала на сонці золотава красуня – пшениця Ластівка Одеська та Пилипівка одеської селекції, поруч – сонячні поля соняшника, який вже цвів в однострої. Далі – кукурудза, хоч і не висока, але вже з качанами. Як пояснив Олег Рубль, і під кукурудзу, і під соняшник з осені підготували площі, обидві культури посіяли не в рекомендовані строки, а ще 9 квітня у ґрунт, який мав ще достатні запаси вологи із зими. 
– І якщо впродовж двох тижнів випаде хоча б один рясний дощ, будемо мати добрі врожаї і кукурудзи, і соняшнику. Для паніки немає підстав, головне  - вчасно зібрати і зберегти врожай. Особливу увагу приділяємо пожежній безпеці, просимо селян зайвий раз не їздити полями, аби убезпечити врожай...
– Хоча ситуація дійсно цьогорік не зовсім типова, ми бачимо, що у таких господарствах, як «Агроінвест», врожай буде, – відзначила начальник відділу агропромислового розвитку Дніпровської РДА Тетяна Ткач. – Адже і тут, і в інших агроформуваннях району ще з осені подбали про врожай, коли вчасно внесли добрива, провели весь комплекс агротехнічних заходів. У минулому році, наприклад, Дніпровський район вперше за останнє десятиліття отримав врожайність ранніх зернових 39 центнерів на круг, у т. ч. 42 центнери озимої пшениці. Сподіваємося, що Господь і нинішнього року зглянеться на нас і пошле нам Божу благодать. 
– Побачивши стан полів у ТОВ «Агроінвест», можемо  стверджувати, що Дніпропетровщина забезпечить і себе, і державу зерном і технічними культурами, – наголосив начальник управління агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА Вадим Удовицький.
А на завершення Тетяна Ткач та Олег Рубль вручили Вадиму Удовицькому пшеничний сніп нового врожаю. Як символ достатку України – житниці Європи.
Григорій ГРИЦЕНКО,
с. Сурсько-Литовське,
Дніпровський район,
Дніпропетровська область.