Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Синтетичне… м’ясо: свинина вже є, на черзі - яловичина


08.09.2011

Вчені розробили технологію вирощування синтетичного… м`яса, пише журнал New Scientist.
Автор стверджує, що настає нова революція у харчуванні, така ж важлива, як і перехід від полювання до м`ясного тваринництва. Вирощування синтетичного м`яса, придатного для їжі, почнеться вже через кілька місяців, про це заявив Марк Пост із Маастріхтського університету (Нідерланди).

“Пост експериментує переважно на клітинах свиней. Нещодавно він винайшов спосіб вирощувати м`язи в лабораторних умовах - беруться стволові клітини свині і підгодовуються сироваткою крові ембріона коня. Він виростив смужки, що нагадують м`язи, завдовжки 2,5 см і шириною 0,7 см”, - йдеться у статті, яку цитує InoPressa.ru.
М. Пост влаштовує своїм смужкам м`яса і… зарядку, щоб за структурою вони не відрізнялися від справжніх м`язів.
“Та все ж вигляд у цих смужок м`яса анемічний і неапетитний”, - зазначає автор статті. М.Пост пояснює: “Вони білі, оскільки в них немає крові і дуже мало міоглобіну”. Учений сподівається попрацювати з клітинами корови і вже через рік створити синтетичну яловичину.
Фахівець з біоетики з університету Лінкепінг (Швеція) Стеллан Велін вважає, що люди зможуть запросто харчуватися синтетичним м`ясом рідкісних тварин. Традиційно люди їдять м`ясо не найсмачніших тварин, а тих, кого легше одомашнити. Але для синтетичного м`яса немає обмежень.
«Правда, постає питання, чи захочуть люди харчуватися синтетичним м`ясом? Вживати в їжу м`ясо, вирощене на сироватці крові ембріона корови, категорично заборонено: є легкий ризик, що воно містить пріони або інші токсичні речовини. Безпечну підгодівлю для лабораторного м`яса - на основі синьо-зелених водоростей - намагається розробити Йоост Тейсейра де Маттос з Амстердамського університету», - сказано в публікації.
Синтетичне м`ясо дозволить відмовитися від забою тварин, підкреслює журналіст. Крім того, його виробництво не шкодить екології: наприклад, для синтезування м`яса потрібно на 99% менше землі, ніж для вирощування на м`ясо корів, пише «Експрес».