Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Скасування мораторію на продаж землі: хто виграє?


04.11.2010

НЕЩОДАВНО, виступаючи в Рівному на засіданні Регіонального комітету економічних реформ, Президент України Віктор Янукович пообіцяв ініціювати проведення земельної реформи, яка створить прозорі умови продажу землі. Продаж землі - одне з найгостріших політичних питань останніх років. Серед бажаючих стати власниками землі, як латифундисти, що орендують сотні тисяч гектафрів, так і фермери, чиї земельні наділи скромніші. Продаж землі - найчутливіше питання для тих фракцій, які вважають селянство своїм електоратом.
19 січня парламент подолав вето Президента на закон про мораторій на продаж землі до 2012 року, і, відповідно до Конституції України, Президент мав його підписати. Але 2 лютого на сайті Верховної Ради було оприлюднено закон про продовження мораторію на продаж землі до 2012 року.
Відомо, що над питанням земельної реформи працює урядова група, яка готує зняття мораторію на продаж землі. Чи зніматиметься мораторій на продаж, чи перед тим прийматиметься пакет законів, який обмежить землекористування (обмеження купівлі, швидше за все, вдарить по інтересах латифундистів), створить земельний банк (свого роду держрегулятор на ринку землі), земельний кадастр (класифікатор землі). Врешті-решт, чи здатний Кабінет міністрів за латифундистського характеру розвитку нашого аграрного сектора, створити прозорі умови і рівний доступ на ринок землі? Про це ми запитали фермерів і експертів.