Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Скажіть безсонню «до побачення!»


09.08.2014

Безсоння так чи інакше знайоме майже 70 відсоткам населення Землі. Не є винятком і українці. Знана річ, що особливо ця проблема актуальна сьогодні - тривожні новини зі Сходу, геть трагічні події у зоні АТО, передчуття нових проблем у нашому житті не можуть не спровокувати порушення в діяльності ЦНС багатьох краян. Одним з перших проявів депресії або перевтоми нервової системи є безсоння. Звідки саме у нас виникає ця проблема та як з нею вести боротьбу? Про це ми вирішили поспілкуватися із фахівцем -  Романом СУЛИКОМ, знаним рефлексотерапевтом, кандидатом медичних наук і лікарем вищої категорії.

- Що за причини провокують появу безсоння?
- Безсоння, воно ж інсомнія - стан організму, при якому порушується здоровий сон. Заснути важко, а якщо вдається, то сон триває короткий відрізок часу, і при пробудженні почуття відпочинку відсутнє. Безсоння посідає одне з перших місць у списку питань, з якими люди звертаються до лікаря: мучить безсоння, дає про себе знати невроз або ж соматичне, психічне захворювання.
Безсоння - це явище, що повторюється та супроводжується дратівливістю, почуттям тривоги, нервозністю, частими роздумами. Процес засинання утруднений. Сон чуйний, переривчастий. Сновидіння кошмарні, з картинами польоту і падіння.
Хронічне безсоння може стати попередником розвитку таких захворювань, як старечий психоз, ендогенна депресія, шизофренія тощо. Безсоння також можна віднести до однієї з ознак раннього старіння, оскільки безсоння у літньому віці - симптом найпоширеніший.
- Які існують види безсоння?
- Порушення процесу засинання виникає через підвищену збудливість і загальний стан тривоги. Хворий переживає, що не може заснути. Намагаючись знайти кращу позу для сну, постійно крутиться в ліжку, рахує подумки, а сон все не настає, і засипання розтягується на тривалий період.
Насамперед, слід згадати інтрасомнічне безсоння, що характеризується почуттям мінімальної глибини сну, множинними пробудженнями і труднощами заснути знов.
Постсомнічне безсоння характеризується раннім пробудженням. Ну, а гіперсомнія - це часта сонливість без можливості заснути, як реакція на психотравму чи порушення здорового сну.
- Причини безсоння: які вони?
- Отже, чому мучить безсоння? По-перше, через психічний розлад. Безсоння оселяється там, де часті стреси, неврози, депресія, інші психічні захворювання та розлади. Як побороти безсоння у цьому випадку? Навчитися самовладанню, контролю над своїми почуттями та емоціями.
Нервове напруження - то перша причина. А другим фактором, як правило, виступають хронічна втома, розумове перенапруження із властивими їм ознаками сонливості вдень неспанням, безсонням вночі і неможливістю прокинутися вранці.
- Тоді як же впоратися із безсонням?
- Влаштовуйте у робочий час невеликі, але часті перерви із можливістю перебування на свіжому повітрі. Боротьба з безсонням може початися і з усунення таких, здавалося б, незначних причин як некомфортний матрац, подушка, білизна, розпивання напоїв з кофеїном (кава, чай, пепсі, енергетики). Зашкодити може й прийом ліків безпосередньо перед сном та калорійна вечеря. Заважають сну і сторонні дратівливі і відволікаючі фактори: шум, світло, різкі запахи. Можуть шкодити й шкідливі звички, що впливають на якість сну і провокують безсоння, - алкоголь та куріння. І, звісно, часті переживання через нереалізовані можливості, бажання, що також породжують безсоння.
- Які народні методи лікування безсоння варто рекомендувати?
- Насамперед - мед. Здавна відомо, що найефективнішим снодійним є мед, при чому він абсолютно нешкідливий. От, скажімо, кілька рецептів. Мед+мінеральна вода "Боржомі"+лимон. Візьміть 1 ст. ложку "Боржомі", 1 ст. ложку меду і 0,5 ст. ложки дрібно нарізаного лимона. Все перемішайте і приймайте щоранку протягом місяця.
Мед+лимон+волоські горіхи. Візьміть 1 склянку лимонного соку, 2 ст. ложки гречаного меду і 2 ст. ложки волоського горіха. Мед і лимонний сік змішайте до однорідної маси, додайте потовчений горіх. Вживайте по 1 ст. ложці перед сном.
Мед + вода. Розмішайте 1 ст. ложку меду в 1 склянці теплої води і випивайте на ніч.
- А які лікарські препарати проти безсоння можна порадити?
- Найбільш щадні препарати від безсоння мають у своєму складі натуральні рослинні компоненти. Це - Біолан, скажімо. Препарат є комплексом амінокислот і пептидів, що нормалізують роботу центральної нервової системи і тим самим вирішують проблему безсоння або стресового стану. Препарат є абсолютно нешкідливим. Позбавляючи від безсоння, Біолан одночасно справляє на організм загальнозміцнюючу дію, покращує мозковий кровообіг, а також підвищує розумову і фізичну працездатність.
Орто-Таурин - це препарат, що містить у собі амінокислоту таурин, вітаміни групи В, магній і бурштинову кислоту. Препарат нормалізує сон, підвищує працездатність, позбавляє від дратівливості і піднімає настрій. Рекомендується до застосування курсом 10-30 днів, по одній капсулі за 40 хвилин до сну.
Балансін є комбінованим полівітамінним препаратом, що містить такі речовини як лецитин, тирозин, магній, селен, вітаміни групи В і екстракт Гінко Білоба. Оптимальний ефект забезпечується при регулярному прийомі (по 1 таблетці двічі на день). Балансін поповнює нестачу вітамінів, мінералів, мікроелементів і допомагає впоратися з високими психоемоційними навантаженнями. Особливо рекомендується для позбавлення від безсоння, викликаного так званим "синдромом менеджера".
- А коли вже на часі вдаватися до "хімії", тобто власне лікарських препаратів?
- Лікарські препарати від безсоння мають яскраво виражену дію і, на відміну від народних засобів, рекомендуються тільки у тому випадку, якщо ви дійсно маєте час для повноцінного сну. Їх не рекомендують приймати, якщо вам необхідно прокинутися вночі, і їх категорично заборонено приймати, якщо вам, можливо, доведеться сісти за кермо в найближчі кілька годин. І ще принципове: приймати дані препарати дітям або при вагітності слід лише після консультації з лікарем. Цілком здоровим чоловікам теж варто порадитись з лікарем.
Розера - нова фармацевтична розробка, що справляє вплив на нормалізацію режиму сну-неспання і при цьому не викликає депресії центральної нервової системи. Препарат схвалений фахівцями для тривалого прийому, не викликає залежності і рекомендується всім, у кого існують проблеми із засинанням.
Амбіен або Амбіен CR допомагає заснути протягом півгодини. Належить до класу снодійних препаратів і призначається лікарем. Винятково для короткострокового застосування (не більше 10 днів). Він допомагає позбутися від частих нічних пробуджень, неспокійного сну і раннього ранкового пробудження.
Лунеста також допомагає заснути в короткий термін, сон триває при цьому не менше 7-8 годин. У зв'язку з цим не рекомендується застосовувати його, якщо ви не впевнені, що зможете поспати вказану кількість часу. В іншому випадку, перервавши сон, ви будете відчувати млявість, розбитість і втому.
Соната це - препарат нового покоління. Він швидко виводиться з організму, що дає можливість приймати його навіть о 2 годині ночі після спроб заснути самостійно, і при цьому на ранок ви не будете відчувати жодних побічних відчуттів, типу сонливості або млявості.
У деяких випадках безсоння, адже це - один із симптомів депресії і тому можуть використовуватися й седативні антидепресанти.
- А як щодо трав'яних подушок або ароматерапії?
- Для швидкого засинання можна застосовувати трав'яні подушки. Дуже просто зробити їх самостійно. Для цього знадобляться листя папороті чоловічої, лавра благородного, ліщини, квіти безсмертника, хвоя сосни, шишки хмелю, трава м'яти, герані, материнки, пелюстки троянд. Сушити їх необхідно дуже швидко, не допускаючи пересушування. Зберігати у герметичних поліетиленових пакетах, поки не знадобляться.
Для набивання подушок найкраще підійдуть: лавр + папороть (1:1); лавр + папороть + хміль (1:2:3); папороть + хміль + лавр + м'ята (2:2:2:1).
Щоб ароматизувати повітря в спальні, невеликі трав'яні подушки можна покласти на батарею.
Не варто нехтувати й ваннами від безсоння. Прийняття теплих ванн дуже добре для міцного і спокійного сну. Температура води не має бути вищою за 37-38° C. Приймати ванну слід або перед їжею, або через 1,5-2 години після їжі. Час перебування у ванні не повинно перевищувати 20-25 хвилин.
Краще, якщо вода не закриватиме область серця. Однак не варто приймати ванни щодня.
Дуже ефективними є теплі "снодійні" ванни із додаванням ефірних олій: 5 крапель м'ятної, 2 краплі ромашкової і 2 краплі апельсинової.
Для заспокоєння у ванній можна використовувати й запашні рослини, що сприяють хорошому сну. Часом досить кілька разів прийняти ванни з квітами календули, травою череди, м'яти, материнки, і сон нормалізується. Також добре діють хвойні ванни.
І гарячі ванночки для ніг на ніч також знімають втому, заспокоюють нервову систему і поліпшують сон.
Втім слід пам'ятати, що коли ви дуже сонні і втомлені, то в жодному разі не приймайте ванну, адже ви можете у ній заснути, і невідомо, чим це все може закінчитися. Тож спати слід у комфортному ліжку. Спокійного сну.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).