Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Скільки води необхідно випивати за день


07.09.2012

ДЕ «ХОВАЄТЬСЯ» ВОДА?
- Щоб влітку організм відчував себе комфортно, необхідно постійно поповнювати дефіцит рідини. Мінімум для підтримання нормального водного балансу становить 1,5 літра при середній температурі повітря 21 градус, 1,9 літра - при температурі 26 градусів і 3 літри - при температурі 32 градуси, - пояснює завідувач лабораторії артеріальної гіпертензії РНПЦ «Кардіологія» кандидат медичних наук Тетяна Нечесова. - Разом з тим існує хибна думка, що люди з підвищеним артеріальним тиском повинні обмежувати прийом рідини. Це не так! Якщо немає набряків і ви не страждаєте серцевою недостатністю, пити в спеку потрібно більше.
Але доведеться враховувати і той факт, що в зазначені літри входять також вода, соки, супи, «прихована» рідина, що міститься у фруктах і овочах. До того ж вода надходить в наш організм не тільки ззовні, але ще й утворюється при перетравленні їжі. Наприклад, 100 г жирів дають при окисленні 107 г води, 100 г вуглеводів або білків - відповідно 35 і 41 г, пише «Народна газета».
Влітку людина більше потіє, втрачає рідину, а значить, кількість крові, що циркулює в судинах, зменшується, особливо у літніх людей. Через скорочення обсягу вона загущується, створюються додаткові умови для тромбоутворення. А це - найбчастіша причина ускладнень під час спеки - інсульту та інфаркту.

Обережно!
Якщо все-таки зважилися вжити в спеку алкоголь, то дотримуйтесь простих правил: у жодному разі не зеніті сонця, до того ж у дуже помірній кількості. При цьому за келихом вина або коктейлю слід випити склянку води. А холодне пиво, яким так люблять ласувати в спекотні дні багато чоловіків, провокує посилену роботу видільної системи і додаткові втрати рідини з сечею. Цей напій лише створює ілюзію угамування спраги, а не насичує організм тією кількістю води, яке йому так необхідно.

Майте на увазі:
- Основну частину води ми втрачаємо, звичайно, через нирки у вигляді сечі - близько 1,5 л на добу;
- З потом йде ще 300-600 мл;
- Майже 400 мл видихається через легені;
- 200 мл втрачається через кишечник.
А скільки ж рідини необхідно випивати за день конкретній людині?
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує розраховувати потребу у воді виходячи з маси тіла. Так, дорослій здоровій людині, за висновком ВООЗ, на добу потрібно 30 мл рідини на кожен кілограм ваги. Для людей із заниженою масою тіла існує інша формула - 100 мл на кг для перших 10 кг ваги, 50 мл для наступних 10 кг і 15 мл на кг - для решти ваги.
Які сигнали подає організм?
Втім, потрібно врахувати, що в спеку може запросто вгамувати спрагу не тільки чиста і прохолодна питна вода, а й трав'яні і зелені чаї, компоти без цукру. Відомо, що жителі півдня в спеку п'ють тільки гарячий зелений чай. Чудодійну дію напою засноване на таніну, який підсилює діяльність слинних залоз, підвищує слиновиділення. Це зменшенню почуття спраги.
Влітку, потіючи, людина втрачає до того ж і багато солей, тому погіршується його самопочуття. Ось чому фахівці рекомендують пити солонувату мінералку.
А як розібратися, потребує ваш організм підживлення чи ні? Він, виявляється, вміє подавати сигнали, вимагаючи звернути увагу на свій стан. Виникло відчуття сухості слизових оболонок? Наздогнала раптова втома? Чи відчуваєте прилив крові до обличчя? Стали дратівливими? Знизилась увага? Все це ознаки виникнення захисної реакції організму на дефіцит води. Вам подано сигнал про те, що порушена рівновага. Значить, саме час поповнити втрати.
У спеку, особливо при надлишковому виділенні рідини через шкіру, знижується необхідний вміст калію і магнію в крові, а це веде до порушення ритму серця. Зазвичай таке відбувається з людьми, які схильні до порушення водно-електролітного балансу. У літніх людей рівень калію, який дуже важливий для підтримки ритму серця, теж нерідко знижений, і лікарі досить часто додатково призначають калійовмісні препарати. Навіть у молодих людей, у яких в звичайну погоду вміст калію і магнію нормальний, в спеку він може різко зменшуватися, що теж загрожує серйозними наслідками.

ЖАГА ПОРОДЖУЄ ХВОРОБИ?
Дієтологи з'ясували, що недостатнє надходження води в організм може викликати головний біль, втому, неуважність, порушення пам'яті, зниження інтелектуальної активності.
Втім, фахівці підкреслюють, що не кожен напій здатний добре втамувати спрагу. Наприклад, у спеку краще взагалі забути про холодні напої, оскільки спрагу вони не вгамовують, а лише посилюють.
Вчені з'ясували, що вода втамовує не тільки спрагу, але і попереджає важкі хвороби. Наприклад, у тих, хто п'є 1,5-2 л води в день, на 45 відсотків нижчий ризик раку травного тракту і на 50 відсотків - раку сечового міхура. Крім того, було доведено, що зменшується і ризик виникнення онкологічних захворювань молочної залози.
І ще один цікавий факт. За деякими даними, за 60 років життя людина випиває 50 кубометрів води - це об'єм однієї залізничної цистерни.