Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смачні помідори для зимових заготівель


10.01.2019

Для нашої родини томат – король святкового столу. Скільки різних страв з нього можна приготувати! Від елементарного свіжого салату до делікатесної сальси. Ну і куди ж український стіл без борщу або томатного супу? І на сніданок багато хто любить приготувати яєчню з помідорами. І це тільки поширені смаколики, а скільки ще різних страв, що і не перерахувати. 
Як ви здогадалися, сьогодні піде мова про сорти, які ідеально підійдуть для різних зимових заготівель. І хоч весна ще не скоро, здавалося, є час подумати і підібрати нові сорти до своєї колекції. Але по собі знаю, як швидко пролетить час, і можна не встигнути придбати якісні нові сорти.
Ідеальним для цільноплідного консервування вже кілька років залишаеться сорт Красунчик. У нього плоди-сливки довжиною до 5-7 см. Кущ досягає висоти до 1,2 м. Вирощуємо цей сорт у два стеблі і отримуємо колосальний урожай червоно-малинових плодів вагою до 120 г. Вони м’ясисті і дуже смачні, чудові в салатах. Але найсмачніші – консервовані, бо не розтріскуються в банках, шкурка легко відділяється, їх приємно їсти.
Гарні для консервації сорти: Велика мама, Величезна слива, Захват садівника, Джерсі гігант, Педро, Польське яйце, Бурулька рожева.
Дуже смачні консервовані помаранчеві томати. Наприклад, середньостиглий, високопродуктивний сорт Пальміра характеризується хорошою зав’язуваністю томатів за будь-яких погодних умов, тому забезпечить гарантовано високим урожаєм. Цей сорт прекрасно підходить для консервації. Особливо смачні вони виходять за рецептом з кетчупом чилі. Плоди пальчикової форми, вишукано рівні і гладкі. Місце відриву томата від плодоніжки практично не помітне. Забарвлення дуже красивого яскраво-помаранчевого кольору, з м’ясистою соковитою м’якоттю, з підвищеним вмістом каротину і цукрів. Цей сорт також підійде для томатного соку і літніх салатів. 
Серед помаранчевих відмінні для консервації: Ананасовий туман, Златава, Римська свічка, Де Барао золотий та ін.
Для густого і солодкого томатного соку ідеально підійде сорт Великий Зак. Цей новий високо-врожайний і великоплідний сорт, який добре росте як у відкритому ґрунті, такі і в теплиці. Кущ висотою до 2 м, формувати потрібно в 2-3 стебла. Плоди плоско округлі, яскраво-червоні, м’ясисті і солодкі. Маса плодів більше 1 кг, перші при гарному догляді виростають до 2 кг і більше. До безперечних переваг сорту відношу високу і стабільну врожайність до 20 кг з куща. Навіть якщо у вас посаджено 20 кущиків цього сорту, вам цього цілком вистачить, щоб заготовити багато соку.
Варто також посадити і сорти: Цукровий бізон, Велика дівчинка, Маршал Перемога, Гігант Жар, Австралійський гігант, і Біг-бой. З цих суперурожайних сортів ви також накрутите багато томатного соку.
Не завадило б урізноманітнити свій зимовий стіл заготовленими з літа в’яленими помідорами. В’ялити можна у спеку на сонці або в духовці при температурі 30-50 С. Для цього підійдуть дрібноплідні сорти, такі як Тайванська богиня, Рожевий Джміль, Іділ, Барбарис, Солодкий зуб, Самсон, Солодкі.
Ось так, кожному сорту – своє застосування. Є бажання і фантазія, можна і кетчуп домашній зробити, аджику, різні соуси і багато іншого. 
А в кінці хочеться розповісти про улюбленця нашої сім’ї, сорт з плодами медового смаку. Їх можна засолити, перекрутити на сік, на салат і зберігаються зірвані плоди дуже довго. Рослини висотою 1,5 м, з високим навантаженням важких китиць. На кожному кущі висить понад 100 плодів, вагою 30-50 г. Плоди сливовидної форми, насичено-рожевого кольору з «муаровим» відливом. Урожай у Чіо-Чіо-Сан – до 20 кг з куща. Він придатний для вживання у свіжому вигляді, будь-якої харчової переробки, для домашньої кулінарії і ринкових продажів. З усієї моєї колекції Чіо-Чіо-Сан має найсмачніші плоди. Спробуйте і ви справжній медовий помідор!  
За багаторічною доброю традицією читачам «Сільських новин» вишлю безкоштовно трохи насіння томата Чіо-Чіо-Сан. Для його отримання не забудьте покласти конверт з вашою зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ,
вул. Тюркіна, 41,
с. Мишурин Ріг,
Верхньодніпровський р-н,
Дніпропетровська область,
51610.   
www.doohoff.com