Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смачні заготівлі на зиму


01.08.2019

Соління з бурих помідорів
 30 г кропу, 30 г листків хрону, 40-50 листків селери, 1-3 стручки гіркого перцю, вода, сіль.
Помідори відсортувати за кольором і розміром, видалити плодоніжки, помити, дати стекти воді, скласти в трьохлітрові банки. Зелень кропу, листя хрону, листя селери і стручки гіркого перцю промити під струменем холодної води, дати обсохнути, розкласти по банках з помідорами. Залити все підготовлене 7-процентним розсолом, банки накрити пластмасовими кришками, поставити в холодне місце. Через 20 днів помідори можна подавати до столу. Зберігати в погребі.
Помідори «Смакота» 
На 3-літрову банку помідорів треба взяти 2 ст. ложки з верхом солі, 4 ст. ложки цукру, 100 г оцту і 3 таблетки аспірину. Покласти в банки спеції за смаком, залити помідори холодною водою, закрити пластмасовими кришками й поставити у підвал.
Помідори в яблучному соку
Банки наповнити помідорами без спецій. Двічі залити кип’ятком на 5-10 хвилин, потім залити киплячим яблучним соком, додавши на кожен літр соку  столову ложку солі.
Овочева заправка
1 кг моркви, 1 кг помідорів, 1 кг цибулі, 300 г солодкого перцю, 300 г кропу, 300 г петрушки, 1 кг солі.
Овочі й зелень добре вимити, обсушити, дрібно нарізати, моркву натерти на крупній тертці. Усе добре перемішати із сіллю й розкласти в банки. Зберігати в холодильнику.
Повидло із дині
Диню почистити, нарізати, зважити й покласти в каструлю. Прикрити кришкою й тушкувати на слабкому вогні, помішуючи, поки на загустіє. На кожні 600 г сирої дині взяти 400 г цукру. Можна додати й абрикоси. Варити дві години, постійно помішуючи.
Диня у сиропі
Три дині середнього розміру, 2 склянки цукру, 1-1,5 ч. ложки лимонної кислоти.
Сироп: цукор і лимонну кислоту розвести в 1 л води, довести до кипіння.
Дині вимити, обчистити від шкірочки, нарізати й щільно скласти у стерилізовані банки. Залити гарячим сиропом і стерилізувати 10 хвилин., герметично закрити.
Повидло гарбузово-яблучне
1 кг гарбуза обчистити від шкірки й насіння, натерти на крупній тертушці, засипати 0,5 кг цукру й залишити для утворення соку. 1,5 кг яблук помити, обчистити від шкірки та насіння, натерти на тій самій тертушці, засипати 0,5 кг цукру й також залишити для утворення соку.
Потім сік гарбуза й яблук змішати, додати 1/4 чайної ложки подрібненої апельсинової цедри, поставити на вогонь і закип’ятити. Гарбуз і яблука теж змішати, залити киплячим соком, поставити на малий вогонь і варити. Гарячу масу протерти крізь сито. Пюре в емальованій мисці поставити на слабкий вогонь і варити до готовності. Готове повидло перекласти в простерилізовані сухі банки й закупорити сухими прокип’яченими кришками.
Фаршировані груші та сливи
1,5 кг груш, 0,5 кг слив, 1кг цукру.
Груші (не зовсім дозрілі, тверді) вимити, просушити й розрізати навпіл. Вийняти насіння. Акуратно вирізати гострим ножем частину м’якуша, щоб вийшло невелике заглиблення. Розчинити цукор у трьох склянках гарячої води й закип’ятити в емальованій каструлі. Покласти в сироп груші. 
Варити на дуже повільному вогні, помішуючи й знімаючи пінку, поки груші не стануть м’якими й напівпрозорими.
Сливи розрізати навпіл, вийняти кісточки й додати наприкінці варива до груш на 5-7 хв. Варення готове, якщо фрукти не спливають на поверхню.
Шумівкою вийняти фрукти з сиропу. Коли вони охолонуть, укласти половинки слив у заглиблення груші. Акуратно розікласти фрукти по банках, залити сиропом, пастеризувати 20 хв. Можна додати трохи гвоздики, кориці, лимонної цедри, кілька крапель яблучного оцту - це зробить смак груш більш вираженим.
Цукати з кавунових шкірок
Сухе варення або цукати готувати можна з кавунових і апельсинових шкірок, слив, яблук, груш... Справа, звичайно, копітка, але вона того варта. Які цукерки можна порівняти з цукатами за смаком і корисністю взимку?
Отже, варіант із кавуновими шкірками. Він один з найекзотичніших. З кавунових шкірок зрізають грубий зовнішній покрив і розрізають на шматки завширшки 2-3 см, заливають холодною водою й вимочують дві доби, міняючи воду через кожні 6 годин. Після цього шкірки кавуна викладають на сито, щоб стекла вода. 
Окремо готують сироп: на 1 кг цукру влити 100 г води й дати закипіти, потім опустити в нього шкірки й продовжувати варити на повільному вогні, поки вони не стануть м’якими й прозорими. 
Зняти з плити, щоб прохололо. Потім шкірки витягнути шумівкою, викласти у великий друшляк і дати стекти сиропу, після цього розкласти на деко й поставити в підігріту духовку з температурою 40 градусів, доки не висохнуть. Готові цукати мають бути прозорими й склоподібними, їх обкачують у цукрі й складають у скляні банки із щільними кришками. Цукатами можна прикрашати торти й додавати замість родзинок або разом з ними в паски.
До речі, сироп можна використовувати не раз, додаючи, якщо потрібно, воду і цукор для кожної нової порції цукатів. Для кавунових шкірок можна використовувати сироп, що залишився після приготування цукатів з яблук або чорноплідної горобини, тоді шкірки матимуть інший колір і кислинку. Цукати з яблук і груш варять у кілька прийомів, знімаючи з вогню, як тільки закиплять.   
Калиновий джем
Калиновий джем дуже смачний з чаєм, молоком і хлібом, до того ж має цілющі властивості. Для його приготування червоні соковиті ягоди треба помістити у целофановий пакет і кілька днів потримати в морозилці, щоб вони втратили гіркоту. Потім ягоди розморожуємо, давимо руками, ставимо на вогонь І доводимо до кипіння. Коли охолоне, проціджуємо крізь марлю. У теплий калиновий сік додаємо цукор з розрахунку 2 кг на 1 л соку. Перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився. Розкладаємо в банки, закриваємо кришкою. Зберігати у прохолодному місці.
Мочені яблука
Для приготування таким способом беруть 10 кг яблук середнього розміру, з щільним м’якушем, кислуватих на смак, осінніх і зимових строків дозрівання. Для заливки: 5 л води, 125 г житнього борошна, по 10 г солі, цукру і сухої гірчиці.
Для початку треба підготувати невелику дерев’яну діжечку або емальоване відро. По ширині посудини й на 20 см довше неї треба зшити мішок з білої тканини. На дно цього мішка, покладеного в тару, можна покласти естрагон, листя вишні й чорної смородини шаром 1-2 см. Потім покласти два ряди підготованих яблук, далі знову зелень, і так поки посудина не буде заповнена повністю. Кінці мішка стягнути й закрутити. Зверху покласти кружок і гніт. 
Яблука залити спеціально підготовленою заливкою (житнє борошно, сіль, цукор і гірчицю розвести в окремій посудині невеликою кількістю води, залити киплячою водою, перемішати, закрити кришкою, дати вихолонути і відстоятись).
Через 35-40 днів яблука будуть готові до споживання. Зберігати їх треба у холодному погребі чи підвалі.