Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смачна гарбузова каша


25.11.2010

Якщо вам вдалося цього літа виростити солодкі гарбузи, то це зовсім не значить, що наступного року вони будуть такими ж. Слід зауважити, що гарбузи поділяються на три види, між якими перезапилення немає. А ось сорти одного виду легко перезапилюються бджолами.

Гарбузи твердокорі з підвидами відрізняються від інших видів гарбузових гранчастими батогами з чіткими борозенками. Листя п’ятилопатеве, від слабко- до сильнорозвинутого. Плодоніжка “розмашиста”. Вся рослина покрита твердими колючими шипами, які добре відчутні при збиранні врожаю. Насіння кремове, з чіткими рубцями по краях. До цього виду належать сорти гарбузів Український багатоплідний, Голонасіннєвий, Лель, Валок, цукіні Скворушка, кабачок Білоплідний, крукнек.
Гарбузи великоплідні. Стебло циліндричне, без граней. Листок великий, округлий. Вся рослина опушена твердими, але не гострими волосинками. Має циліндричну товсту плодоніжку без граней і опушення. Насіння крупне, без бокових рубчиків, гладеньке, біле, кремове або світло-коричневе, кора м’яка, не дерев’яніє, що дає можливість плодам набирати значну масу, іноді до 20-25 кг. Плоди мають світло-зелене забарвлення, зрідка оранжеве або червоне. З цього виду найбільш популярні сорти Херсонський і Славута.
Гарбузи мускатні за своїми ознаками посідають проміжне місце між першими двома видами. Стебло округло-гранчасте, листя п’ятилопатеве, слабовиямкувате, з білими плямами в куточках жилкування листя. Рослини довгов’юнкі. Плоди різної форми: куле-, яйце-, перцеподібні, сплющені, овальні, циліндричні з перехопленням (звужені посередині). Колір шкірки, як правило, рожево-коричневий із світлими повздовжніми плямами. Насіння дрібне, середнього розміру, брудно-біле з темним обідком. Популярні сорти Порційний, Новинка і Гарбуз-диня.
Щоб гарбузи не втрачали притаманного сорту смаку, висаджувати їх треба тільки чистим сортовим насінням. Для цього можна спробувати власноруч запилювати квітки. Штучне запилення - справа нескладна, тому кожен городник може нею оволодіти.
Зверху на жіночу квітку, яка ще не розпустилася, надіньте ізолятор (найпростіший - паперова самокрутка). Наступного дня, знявши ізолятор, запилюємо жіночу квітку двома-трьома чоловічими квітками того ж сорту, краще взятих з іншої рослини. Для цього відкриваємо чоловічу квітку, обриваємо пелюстки і тичинками торкаємося рильця. Після запилення на жіночу квітку знову надіваємо ізолятор і помічаємо її стрічкою. За таких умов ви завжди матимете чистопородне насіння, а відбираючи кращі екземпляри, можна ще й сорт поліпшити.
На урожайність і на смакові якості гарбузів значний вплив має також підживлення. За вегетацію рослини двічі треба підгодувати коров’яком (1:10) з розрахунку 2 л розчину на кущ. За таких умов рослини інтенсивно ростуть, міжряддя змикаються, а отже, до мінімуму зводяться заходи по знищенню бур’янів.