Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смачно, та не завжди безпечно


20.07.2011

Стан продуктів харчування, які ми купуємо кожного дня, часто змушує замислитися над їхньою якістю. Чим доводиться жертвувати приватним підприємцям та власникам ресторанів і кав’ярень, аби їхньому бізнесу не завдавалося ані найменших збитків? Як часто ми ризикуємо найголовнішим скарбом – здоров’ям – беручи з прилавку «корисну» їжу.
За даними Міністерства охорони здоров’я, за останні півроку на території України зареєстрований 21 випадок харчових отруєнь. І якщо зважити, що за весь попередній рік таких було зафіксовано 42, то бачимо, що знизити кількість гострих кишкових захворювань все ж не вдається… У чому ж справа? Можливо, в «хронічному небажанні» підприємців дотримуватися санітарних норм? І як нам, споживачам, убезпечити себе та своїх близьких від нежданої біди?

Із цими питаннями наш кореспондент звернувся до компетентного у цій справі фахівця – начальника відділу контролю безпеки продовольчого ринку Дніпропетровського обласного управління у справах захисту прав споживачів Зої Борщ. Від неї ми дізналися, що дана установа постійно опікується вирішенням нагальних проблем продовольчого ринку. Щомісяця Дніпропетровським обласним управлінням у справах захисту прав споживачів здійснюється понад 50-60 перевірок різних суб’єктів господарювання. Зоя Борщ деталізує:
- У зв’язку з початком спекотної пори року нашим управлінням постійно проводяться позапланові перевірки господарюючих суб’єктів, особливо тих, котрі пов’язані з продажем та реалізацією продовольчих товарів. Ми якнайретельніше намагаємося перевірити продукти дитячого харчування, хліб, м’ясо, рибу. Результати перевірок показали, що найбільш частим порушенням є реалізація харчів, термін зберігання яких уже добіг свого кінця. Порушуються і умови зберігання продовольчих товарів. У багатьох великих супермаркетах через одвічну економію відсутні або функціонують незадовільно вентиляційні системи, тож можете собі уявити, що відбувається із замороженими продуктами на прилавках. У першу чергу страждають такі товари, як пельмені, вареники, фарш тощо.
Зоя Борщ радить: краще зайвий раз пересвідчитися, що продукція якісна, ніж потім дорікати собі за завдану здоров’ю шкоду. Так, якщо із замороженої їжі утворилися великі конгломерати, салати пустили соки, а запах товарів неприродний і викликає сумніви, то ліпше лишати все це добро на прилавках крамниць. Фахівець продовжує:
- Які універсальні поради? По-перше, уважно придивляйтеся до того, що збираєтеся придбати, адже насправді кожна господиня в змозі відрізнити «вчорашні» товари від свіжих, таких, що можна споживати без будь-якої шкоди. Ніколи не лінуйтеся поцікавитися терміном зберігання продукту!
Зоя Борщ розповідає і про порушення прав споживачів суб’єктами ресторанного бізнесу:
– Згідно з чинним законодавством, у приміщеннях таких закладів не менш як 50 відсотків місць повинні передбачатися для розташування відвідувачів, які не палять. Такі зони мають оснащатися витяжкою та інформаційними (сигнальними) табличками, на столах заборонено ставити попільнички. Однак наші позапланові перевірки показали, що цими нескладними правилами, прописаними в Законі України, тим не менше нехтують чимало рестораторів.
Проте не слід вважати, що за реалізацію продукції сумнівної якості або нехтування законом підприємці залишаються непокараними. На недбайливих власників крамниць, супермаркетів, ресторанів та кафе за різноманітні порушення очікують штрафи в розмірі від однієї до десяти тисяч гривень.т