Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Смородині обрізка на користь


07.04.2011

Ви придбали саджанець смородини? Звичайно ж, хотілося б посадити цілий кущ, щоб уже наступного літа збирати ягоди. Але ж ні. Який би не був кущик, його потрібно обов‘язково ще обрізати. Причому на кожній гілочці залишити всього по 2-4 добре розвинені бруньки.
На наступний рік з числа найбільш сильних, що з’явилися з грунту, тобто тих, що виросли від кореня, нульових гілок залишіть 3-4, решту видаліть. Не залишайте гілки тонкі, слаборозвинені, що перебувають у місцях затінення і затіняють інші. У залишених гілок зріжте недозрілі верхівки. Якщо рослина належить до сортів зі слабким гілкуванням, треба стимулювати появу бічних пагонів, вкорочуючи нульові гілки. Ступінь вкорочення повинна бути тим більшою, чим слабкіша гілкоутворююча здатність. При дуже поганій гілки вкорочують майже наполовину.
Щорічно у такий спосіб поповнюючи кущ новими гілками, вже через чотири роки ви закінчите його формування. Всього в кущі має бути по 2-4 гілки кожного віку (від однорічних до чотирирічних). Причому при здатності сорту до сильного гілкування достатньо мати і по дві гілки, а якщо гілкування слабке, кількість їх можна довести до чотирьох. Крім того, чим далі розташований один кущ від другого, тим більшою може бути кількість одновікових гілок, відповідно і загальна кількість.
Як у період формування куща, так і в подальшому щороку при обрізанні видаляйте всі поламані, уражені шкідниками і хворобами, сухі та просто зайві нульові гілки, а також 5-6-річні гілки, що втратили здатність до росту і плодоношення. Робіть це без вагань і сумнівів.
У кущі, який довго не обрізали, багато старих непродуктивних гілок. Вони й самі не ростуть і не плодоносять, й іншим не дають розвиватися. Всередині куща утворюється затінений простір і нульові пагони не можуть пробитися до світла. Молоді гілки в таких кущах переважно вовчкового походження, тобто ростуть не від кореня, а на старій гілці вертикально. На вигляд вони сильні, однак продуктивність у них набагато нижча, ніж у нульових гілок, тривалість продуктивного періоду коротша. Тому особливо покладатися на них не слід. Краще, видаляючи всі дуже старі гілки і проріджуючи решту, викликати ріст нульових пагонів і на їх основі формувати нові гілки.