Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг


15.01.2014

22 січня - День Соборності та Свободи України

«Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі». Йдеться про 22 січня 1919 року - саме того зимового дня у важкий час війни й розрухи в золотоверхому Києві під перегук дзвонів Святої Софії у присутності десятків тисяч людей було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Таким чином, вперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу.
Варто нагадати, що ці дві частини одного народу були поділені між різними імперіями: УНР створено у листопаді 1917 року на теренах колишньої підросійської України; ЗУНР проголошена на західноукраїнських землях в листопаді 1918 року відразу після краху Австро-Угорської імперії.
У виголошеному Універсалі Соборності УНР, зокрема, зазначалося: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». Наступного дня Трудовий Конгрес майже одностайно ухвалив Універсал про Злуку. ЗУНР було перейменовано в Західну область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Державним гербом Соборної України став тризуб.
А наведені на початку слова про день проголошення Акту Злуки належать видатному українському громадсько-політичному діячеві, дипломату Лонгину Цегельському (1875-1950). Проте ой як довго довелося чекати поки збудеться його пророцтво! У підручниках радянських часів про Акт Злуки навіть не згадувалося. Про нього нагадали лише 1990-го, коли понад три мільйони українців утворили Живий ланцюг від Києва до Львова і знову об’єднали два береги Дніпра. А за рік Україна стала незалежною. Пізніше день проголошення Акту Злуки став державним святом, і з січня 1999 року офіційно відзначався як День Соборності України. В грудні 2011 року Указом Президента України встановлено День Соборності та Свободи України, який відзначається щорічно 22 січня.
…Без відчуття національної єдності марно сподіватися на будь-які здобутки в утвердженні державності. Тож сприймімо як звернення до кожного з нас слова великого державника Ярослава Мудрого, який казав синам: «І якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим».

Людмила ШЕРШЕЛЬ.