Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Соціальну допомогу зможуть одержувати тільки безземельні селяни


24.11.2011

Наявність у родини другого автомобіля, ще одного житла або земельної ділянки більше 60 соток стануть причиною відмови у соціальній допомозі або житловій субсидії, при цьому піддадуть ретельній перевірці соціального інспектора.
У департаменті державної соціальної допомоги Мінсоцполітики детально розповіли, у яких випадках українцям слід чекати інспектора, які в нього права при перевірці та в яких випадках про державну допомогу варто забути.
За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Мущиніна, державний соціальний інспектор має право:
- проводити обстеження умов життя заявника (за його згоди) з метою визначення складу сім‘ї, ступеню потреби і можливостей знаходження додаткових джерел для її існування шляхом опитування осіб, що входять до складу сім‘ї, котра звертається за призначенням державної соціальної допомоги, родичів, інших осіб у випадку виникнення необхідності в уточненні обставин, що стосуються справи;
- відвідувати місце роботи осіб, що входять до складу сім‘ї, яка звертається за призначенням державної соціальної допомоги, для проведення перевірки відомостей про їхні доходи при пред’явленні рішення про проведення перевірки власникові або уповноваженому ним органу відповідного підприємства, установи, організації, фізичній особі - суб’єктові підприємницької діяльності.
Станом на 1 жовтня 2011 року чисельність державних соціальних інспекторів в Україні складає 1459 чоловік.
Так, підставою для відмови у призначенні державної соціальної допомоги та житлової субсидії у відповідності до діючих нормативно-правових актів може бути:
- наявність двох і більше транспортних засобів. При цьому не враховуються транспортні засоби, отримані або придбані на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, що перебувають в експлуатації більше 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації більше 15 років з дати випуску;
- коли у власності або володінні малозабезпеченої сім‘ї (крім сімей, що складаються тільки з дітей та осіб, що досягли 65-річного віку або є інвалідами першої і другої групи, та сімей, у яких є діти-інваліди) є земельна ділянка площею більше 0,6 гектара (крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від родини причин не приносить прибуток);
- у власності або володінні малозабезпеченої сім‘є є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена родини і додатково 10,5 кв. м на родину.
Нагадаємо, протягом травня-грудня 2011 року в п’яти пілотних управліннях праці та соціального захисту населення: Луцькому районі Волинської області, Олександрійському районі Кіровоградської області, Ленінському і Кіровському районах Кіровограда та Корюківському районі Чернігівської області, проводився експеримент з непрямих методів оцінки доходів громадян, які претендують на соціальну допомогу. Всеукраїнська кампанія із запровадження непрямих методів оцінки починається з 1 грудня 2011 року.
Розмір середнього паю в Україні становить близько 4 гектарів. Більша частина їх знаходиться в оренді й оплачується у натуральному вигляді.