Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Спиртовий екстракт бджолиного підмору


21.04.2011

Добрий день, шановна редакціє! Дуже зацікавила нас стаття «Мертві бджоли теж лікують», надрукована у «Сільських новинах» 31 березня ц.р, і особливо, де йде мова про спиртовий екстракт. Для нас, людей похилого віку, дуже згодилися б такі ліки. У нас є з чого їх зробити. Будемо дуже вдячні, якщо надрукуєте рецепт приготування такого екстракту.
З повагою Ольга Гузенко,
пенсіонер, учасник війни.
с. Булахівка,

Павлоградський район,
Дніпропетровська область

.
Столову ложку подрібненого на порошок бджолиного підмору залити склянкою 40-градусної горілки і настояти протягом 2 тижнів у щільно закритій темній скляній посудині. Протягом першого тижня рідину щодня збовтують, а в подальшому – кожні 2-3 дні. Зберігати екстракт у темному місці щільно закритим. Вживати по 15-20 крапель після їди упродовж 1-2 місяців.
Для одержання порошкоподібного підмору загиблих бджіл збирають (змітають) з дна вулика під час весняної ревізії пасіки, відсівають воскові крихти та видаляють підмор, уражений пліснявими грибами. Очищений підмор підсушують 3-4 доби до такого стану, щоб у черевці бджіл не було вологи. Такий підмор легко подрібнюється на електричному чи ручному млині або у фарфоровій ступці.
Якщо немає можливості зробити підмор порошкоподібним, то беруть дощечку і на ній ножем подрібнюють підготовлений підмор.
Андрій ДРОФА,
лікар ветеринарної медицини, пасічник, пенсіонер.