Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Старт весняних польових


09.03.2013

У 2013 році Дніпропетровщина за умови сприятливих погодних умов планує зібрати 3 мільйони тонн зерна

Хоча на календарі початок березня, саме о цій порі розпочинається сівба ярого ячменю у південних районах Дніпропетровщини. Загалом в цьому році посівна площа озимої пшениці, кукурудзи, гречки, овочів та картоплі залишиться на рівні 2012 року, проте зменшиться площа посівів соняшнику. Ці та інші актуальні питання аграрного виробництва обговорили під час засідання колегії облдержадміністрації, яку провів губернатор Дмитро Колєсніков. Участь у колегії взяли міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, голова облради Євген Удод, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голови міст та районів області, представники агробізнесу.
- До наших планів входить зібрати у цьому році близько 3 млн. тонн зернових. Тож працювати ми повинні ефективно та виважено, - наголосив голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. Губернатор також зазначив, що продукція сільського господарства є стратегічним ресурсом та ознакою конкурентоспроможності регіону.
- В минулому, досить складному для хліборобів році, 40% посіяних площ озимих загинули. Аби витримати зернову групу в структурі посівних площ, там, де загинули сходи, їх пересівали ярим ячменем та кукурудзою. В цьому році сходи озимих культур в доброму та задовільному стані, - повідомив виконувач обов’язків директора департаменту АПК облдержадміністрації Вадим Удовицький. - Планується засіяти 411 тис. га соняшнику проти минулорічних 501 тис. га (мінус 90 тис. га). Таким чином, дотримуються вимоги щодо науково обґрунтованих норм структури посівних площ. Зокрема, при вимозі не перебільшувати норматив 20% соняшнику в структурі посівних площ, в області на цю культуру припадатиме 19%. Буде також збережено посів 60% площ зерновими культурами.
Загалом, весною нинішнього року необхідно посіяти ярові та зернобобові культури на площі 637 тис. га.
- Кукурудза – це та культура, яка дає нам більше можливостей забезпечити тваринництво фуражем. Приміром 40 відсотків корму для свиней становить саме кукурудза, ще 60 - ячмінь, - зазначив Вадим Удовицький.
Це особливо актуально, оскільки цього року в області планують збільшити поголів’я худоби, птиці та свиней. Сьогодні за обсягами виробництва сільгосппродукції Дніпропетровщина займає шосте місце серед регіонів України. Господарства області утримують 141 тис. голів ВРХ (на 6 тис. голів більше, ніж у минулому році), з них корів - 81 тис. голів (на 400 голів більше, ніж у минулому році). У господарствах області утримується 503 тис. голів свиней та 18,4 млн. голів птиці.
Дмитро Колєсніков також зажадав від чиновників різного рангу у ці важливі дні не сидіти в кабінетах, а частіше бувати у полі, вивчати проблеми аграріїв і оперативно їх вирішувати. Губернатор також дав ряд доручень керівникам обласних служб, які стосуються належного забезпечення весняних польових робіт.