Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Стратегія боротьби з фітофторою


21.06.2013

Боротися з фітофторою важко: її життєздатні спори виявлені навіть на висоті 1 км від поверхні землі, вони дуже стійкі до впливу зовнішнього середовища, легко переносяться на великі відстані, заражаючи рослини.

ВИНЯТКОВИЙ рік городники не несуть збитків від фітофтори. Повсюдно ця напасть часом повністю може позбавити городників урожаю картоплі і томатів. При сприятливій для фітофтори погоді (волого, прохолодно, роси й тумани) хвороба розвивається стрімко. Тому дуже важливо не допустити спалаху захворювання і вчасно провести перші захисні обробки.
Але якщо станом томатів стурбовані всі, то до захисту картоплі багато хто ставиться несерйозно. Досить часто можна почути: «Бадилля завжди гине від холодної роси - не страшно!» Однак без листя, у якому відбувається утворення вуглеводів, не буде наливу бульб. Крім того, інфекція з надземної маси переходить на бульби, і вони загнивають під час зберігання. На слабко ж уражених, але вцілілих бульбах зимують спори фітофтори. І висаджені наступного року, ці бульби стають джерелом інфекції. Якщо листя і стебла гинуть, то врожай знижується, а його якість і схоронність погіршуються. Тому важливо як можна довше зберегти кущі здоровими та зеленими.
Симптоми хвороби (бурі плями на листях і плодах) стають помітними лише через 3-5 днів після зараження, коли вилікувати картоплю вже неможливо. Тому для захисту посадок профілактично обробляти рослини потрібно до появи її ознак.
Традиційно у південних районах країни обробку томатів починають практично відразу після висадження розсади, а картоплі - з фази розетки. У регіонах з більш прохолодним кліматом картоплю перший раз обприскують до змикання бадилля в рядках, томати, як правило, трохи пізніше. Однак в останні роки помічено, що томати починають хворіти раніше, ніж картопля. Тому й стратегію заходів необхідно змінити. Наприклад, застосувати комплексні засоби, які працюють при знижених температурах і підвищеній вологості.
Крім основних агротехнічних прийомів, застосовують схему захисту з чотирьох обробок спеціалізованими препаратами. Починаючи з фази бутонізації обприскую картоплю 2 рази з інтервалом 10 днів комплексним фунгіцидом, наприклад «Профіт Голд» (6 г на 5 л води/100 кв. м), дію якого волога погода лише поліпшує. Контактна складова препарату протягом секунди знищує зооспори фітофтори на ґрунті і утворює на поверхні листя і плодів плівку, що захищає рослини від зовнішньої інфекції. Плівка здатна розтягуватися у вологому середовищі і покривати новий приріст або компенсувати нерівномірність обробки. Завдяки системному компоненту, що швидко проникає усередину та блокує розвиток хвороби, препарат також лікує стеблову (приховану) форму фітофторозу, що проявляється при посадці заражених бульб і насіння. Оскільки препарат використовується в дуже малій дозі, він не здійснює шкідливого впливу на екологію моєї ділянки.
Потім застосовують фунгіцид, що містить мідь, наприклад «Курзат», знову - «Профіт Голд», і нарешті, при необхідності - «Абіга-Пік».
Така послідовність не дає розвинутися інфекції або проникнути в плоди та бульби, крім того, збудник не встигає звикнути і пристосуватися до діючої речовини.