Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Страви з вишнями


25.06.2020

Листковий пиріг з вишнею
Листкове тісто, 1 кг вишні без кісточок, 2 ст. ложки цукру, три ст. ложки меленого печива, цукрова пудра, одне яйце (для змазування), взбиті вершки.
Розкачуємо тісто в круглий пласт (товщина до 1 см). Форму змащуємо маслом, викладаємо на дно тісто і наколюємо його в декількох місцях виделкою, а зверху рівним шаром посипаємо крихтою від печива. Далі змішуємо вишню з цукром і викладаємо її на тісто, з боків робимо «бортики», щоб сік не витікав за межі пирога. 
Змащуємо бортики яєчним білком. Розігріваємо духову шафу і випікаємо десерт за температури 210° С до готовності. Готовий пиріг обсипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу зі збитими вершками.
Смачного!
Качка з вишнями
Качка вагою 1,5-2 кг, 500 г вишні, 250 г червоного вина, сіль, перець за смаком.
Качку натерти сіллю і перцем. Потім смажити в духовку на решітці. Під нею має бути невелике деко, куди стікатиме сік і жир. У деко наливають дві-три ложки води.
Смажити качку потрібно спочатку за не надто високої температури (180 °), поливаючи якомога частіше соком з дна деко. Час смаження приблизно 50 хв.
Потім потрібно посилити вогонь і, щоб птах добре зарум’янився, змочувати її рослинним маслом, або просто топленим салом (але не жиром з дна деко!).
Припинити змазування за півгодини до закінчення смаження: качка середньої величини буде готова за півтори години. З вишень видалити кісточки. потомити їх в червоному вині 5 хвилин. За 10 хвилин до готовності качки потрібно з-під неї вийняти деко. Змішати сік, що утворився в деко, з вишнею і вином, посолити і поперчити. Качку подають до столу гарячою. Соус подається окремо.