Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Субсидія пенсіонерам: нові правила


05.10.2016

Пенсіонерам, які звернулися з вересня по субсидію, її нарахують за іншими правилами Кабмін вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

ЗОКРЕМА, до сукупного доходу непрацюючих пенсіонерів, які не мають інших доходів, крім пенсії, враховуватимуть розмір пенсії за останній місяць перед зверненням. Тобто всім непрацюючим пенсіонерам, які звернуться за призначенням житлових субсидій з вересня цього року, субсидію буде призначено за новими правилами – виходячи лише з розміру щомісячної пенсії, а не сукупного доходу за весь 2015 рік. Прийнята постанова розв’язує проблему пенсіонерів, які вийшли на пенсію цього року та більше не працювали. За старими правилами, до сукупного доходу їм рахували доходи за минулий рік, скажімо, зарплату або зарплату і пенсію. Люди скаржилися, що через це не можуть претендувати на субсидію тепер або вона виходить значно меншого розміру.

Для інших категорій громадян доходи зараховуватимуть за попередній календарний рік. Нагадаємо, що для призначення субсидії сукупний дохід обчислюють виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб. Якщо субсидію призначають у I кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначають за перші три квартали попереднього року. Також при призначенні субсидії у І кварталі до середньомісячного доходу відтепер будуть враховувати дохід від земельної частки (паю), що нарахований раз на рік у IV кварталі попереднього року, у середньомісячному розмірі на підставі відповідних довідок.

Не братимуть до уваги, розраховуючи розмір субсидії, регресні виплати, що їх отримують шахтарі-інваліди за рахунок фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві, професійного захворювання чи трудового каліцтва. Не враховуватимуть до сукупного доходу, призначаючи субсидії, і вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок та протезно-ортопедичних виробів. Люди, які отримують такі виплати чи путівки, зможуть претендувати на більший розмір державної допомоги. Крім того, прийнятою постановою уточнено порядок автоматичного призначення субсидії громадянам на наступний період, а також дії особи у разі незгоди з рішенням про автоматичне призначення субсидії.

Отже, зміни до положення передбачають, що після закінчення строку отримання субсидії, структурні підрозділи з питань соцзахисту самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які мали субсидію у попередньому періоді. Це не стосується орендарів житлового приміщення та осіб, які звертаються по субсидію на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо. Підрозділи соцзазисту збирають потрібну інформацію без звернення громадян і протягом десяти днів після її отримання приймають рішення про призначення чи непризначення субсидії та письмово інформують про прийняте рішення громадян. Якщо ж особа не згодна з рішенням про проведення розрахунку субсидії на наступний період та має додаткові обставини, які безпосередньо впливають на визначення розміру сукупного доходу за попередній період, вона повинна повідомити про це управління соцпраці. А також надати відповідні підтверджувальні документи для перерахунку субсидії в межах строку призначення.

Важливо!

Для осіб, які протягом року, за який враховують доходи для призначення субсидії, перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих (не отриманих) такою особою доходів визначають на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 31 грудня року, за який враховують доходи.

.