Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сухофруктотерапія


16.03.2016

Як зміцнити ослаблений організм після довгої зими? Адже на сезон свіжих овочів та фруктів дове­деться ще почекати. А здоров’я зволікання не любить. Тож відповідь напрошується сама - сухофрукти. Це чудове джерело необхідних вітамінів та мінералів. Хоч сухоф­рукти і належать до солодких продуктів, та вони не підвищують рівень цукру в крові, а тому дуже корисні для організму та досить калорійні.

Чорнослив

Ніщо краще за чорнослив не здатне відновити біологічний баланс в організмі та нормалізувати обмін речовин. До того ж сушені сливки чудово поглинають вільні радикали. Чор­нослив позитивно впливає на процес травлення, дезінфікує кишківник і акти­візує його скорочувальну здатність. Для людей, які страждають на закрепи, чорнослив - це нешкід­ливі природні ліки «номер один». Якщо починати що­денний сніданок з кількох сушених слив, то можна налагодити роботу кишківника без усіляких послаблюючих засобів. З мінеральних солей у чорносливі найбільше солей калію, які сприяють виведенню з організму зайвої води, допомагають у лікуванні гіпертонії, покращують роботу нирок. У плодах сливи велика кількість каротину та пектину. Каротин, який в ор­ганізмі перетворюється на вітамін А, бореться з вірусами, бакте­ріями, поліпшує зір. Пектинові речовини покращують роботу кишківника, знешко­джують отруйні сполуки, сприяють виведенню холестерину. Тому чорнослив корисний при атеросклерозі, ревматизмі, хворобах нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту.

Настоянка. Замочіть з вечора кілька сушених слив у склянці холодної води. Спочатку треба натщесерце випити настій, а потім з’їсти розмочені сливи. А ще ефек­тивнішою стравою буде салат з вареного буряка з чорносливом.

Сушені абрикоси

Урюк - сушені абрикоси з кісточками.

Курага - висушені половинки плодів.

Кайса - сушені цілі абрикоси без кісточок.

Курага - це їжа та ліки для людей, які страж­дають на серцеві захворювання: порушення серцевого ритму, стенокардію, недостатність кровообігу, набряки після інфарктів. Її треба їсти тим, хто вживає сечогінні препарати, що вимивають калій. Курага також регулює роботу шлунково-кишкового тракту, очищує кишківник і сприяє його активності. При атонії кишківника та закрепах треба їсти по 100-150 г кураги, розмоченої у воді. Високий вміст заліза робить сушені абрикоси неза­мінним продуктом для хворих на малокрів’я та для вагітних. Крім калію та заліза, курага містить фосфор, кальцій, магній, а також рідкісні еле­менти - титан, молібден, ванадій, нікель. Але якщо ви страждаєте на цукровий діабет, обмежте вживання абрикосів - і свіжих, і сушених: в урюку та куразі міститься до 50% різних цукрів.

Цікаво. 100 г абрикосів впливають на процес крово­творення так само, як 250 г свіжої печінки.

Ласощі для серця. Змішати пропущені через м’ясорубку курагу, родзинки та волоські горіхи. З’їдати щодня кілька ложок цієї суміші. Ця страва допоможе і здоровим людям підтримати діяльність серця, особливо при фізичних навантаженнях, коли організм потребує додаткових сил.

Родзинки

Багато калію і в сушеному винограді - ро­дзинках, тому вони зміцнюють серцево-судинну систему. Ще стародавні медики запевняли, що вживання родзинок в їжу сприяє «притлумленню гніву», і їх добре додавати в раціон легкозбуджуваних та нервових людей. А сучасні дослідження показують, що родзинки справді захищають не­рвові клітини від виснаження. Також тут міститься велика кількість рідкісного мікроелементу - бору, необхідного при лікуванні та для профілактики остеопорозу у літніх людей. До того ж, родзинки активізують роботу пам’яті.

Кишмиш (без кісточок) цінується за високий вміст калію.

Білі родзинки корисні для шлунку та кишківника.

У темнозабарвлених родзинках сорту Іза­белла багато рубідію - цінного елементу для кровотворення, який також очищує судини від атеросклеротичних бляшок.

Завдяки унікальному поєднанню цукрів, ро­дзинки мають м’яку дію, що допомагає при важ­кому кашлі. Півчашки родзинок щодня - дієвий засіб для зміцнення легенів.

При бронхіті півчашки родзинок розмочити в воді та їсти з молоком перед сном.

Від охриплості 2 ст. л. родзинок по­класти в воду та варити на слабкому вогні під кришкою 10 хв., наприкінці до­дати ложку цибулевого соку.

ПОРАДИ

Купуючи сухофрукти, звертайте увагу на їх зовнішній вигляд. Плоди не повинні бути пересушені; у них не має бути винного при­смаку та запаху; звертайте увагу, щоб не було чорних «макових» крупинок - це ли­чинки комах.

Куплені на базарі чи в магазині сухоф­рукти обов’язково потрібно промивати га­рячою водою, оскільки при масовій сушці вони часто обробляються хімікатами.

Якщо у вас зайва вага, вживайте сухоф­рукти обережно - адже це калорійний продукт.

Краще їсти сухофрукти маленькими порціями, запиваючи великою кількістю води - це сприяє схудненню. Спочатку вони всотують усі токсини, потім під дією рідини набубнявіють і, м’яко послаблюючи, виво­дять шлаки з організму.

Компот із сухофруктів краще не варити, а настоювати в термосі або в закутаній по­судині. Всі цінні речовини збережуться, а компот буде ароматнішим. Цукру краще не додавати - можна замінити натуральним медом, який додають безпосередньо перед вживанням.