Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Світові ціни на пшеницю перевищили $400 за тонну


04.03.2022

Ф’ючерси на тверду червону озиму пшеницю на фондовій біржі Чикаго перевищили 400 доларів за тонну. Про це свідчать дані видання Reuters. Так, ціна на біржі Чикаго (Chicago board of trade) в середу 2 березня підвищилася на 13% і склала 1132 центи за бушель, що еквівалентно 415 доларів за тонну. Зростання цін на зерно спричинене вторгненням Росії в Україну. 
Водночас, обидві країни є великими постачальниками зернових. CNN з посиланням на дані аналітичної компанії Gro Intelligence пише, що на Україну та Росію припадає близько 14% світового виробництва та близько 29% всього експорту пшениці. За даними Міністерства сільського господарства США, до російського вторгнення Україна була на шляху до рекордного року експорту пшениці, тоді як експорт пшениці з Росії сповільнювався. 
«Це не могло статися в гірший час», – сказав у коментарі CNN Робб Маккі, президент та головний виконавчий директор Американської асоціації пекарів. Оскільки ціни на пшеницю вже зростають, конфлікт чинить ще більший тиск на ланцюжок поставок, який все ще не працює. «Залежно від того, як це вийде і як довго це триватиме, фермери, які вирощують пшеницю (в Україні), можуть бути не в змозі садити яру пшеницю, кукурудзу та інші культури. Таким чином вони можуть прожити рік без урожаю», – додав Маккай. 
CNN із посиланням на дані Міністерства праці США повідомляє, що минулого року ціни на зернові та хлібобулочні вироби зросли на 6,8% через інфляцію. Споживчі ціни зазвичай відстають від ринкових цін на пшеницю, кукурудзу, зерно, оскільки ціни на ці товари формуються заздалегідь. Це означає, що вплив може не відчуватися протягом кількох тижнів чи місяців. Дії Росії також викликали серйозні перебої у роботі українських портів, ускладнивши експортний ринок.