Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свята Трійця


04.06.2020

ДЕНЬ Святої Трійці у цьому році –  7 червня. Його ще називають П’ятидесятницею, адже Трійця відзначається на 50-й день після Великодня. Згідно з християнськими уявленнями Трійця – це три обличчя Бога: Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий. Християнське троїцьке свято встановлене в пам’ять зішестя Святого Духа на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови і ними говорили, переповідаючи священикам вчення Христа. А на місці зішестя був збудований перший християнський храм. З того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви. Є легенда, що саме на Трійцю Бог створив землю і природу.
Останню суботу перед Трійцею називають «зеленою». Цього ранку дівчата, діти та молодиці йшли в гаї, на луки збирати зілля: чебрець, полин, любисток, васильки, материнку, м’яту, а ввечері квітчали хати гіллям клена, липи, ясена. На зелені свята мали бути замайовані хата, кожний куточок подвір’я, стайні, обори, пасіка, ворота. Долівку в хаті встеляли чебрецем, полином, лепехою, букетами з чебрецю, м’яти, волошок ставили на підвіконні, за ікони клали також квіти, навіть попід стріху на дворі застромлювали лепеху, папороть, клечання. Селяни вірили, що в клечанні ховаються душі померлих родичів, що були  святими, тому вбирали оселю і подвір’я і цим самим освячували своє обійстя, очищали його від усіх злих сил. Троїцьку клечальну зелень зберігали й згодом використовували для приготування лікувального купелю. 
Клечальна субота належить до  днів поминальних. Цього дня  правили в церкві панахиди. Душі померлих поминають саме під час Зелених свят, адже в цей період починає цвісти жито, а за давніми народними віруваннями, під час цвітіння хлібних злаків прокидаються померлі. Покійні предки – це постійні охоронці свого роду, які здатні впливати на врожай і допомагати в усіх хліборобських справах своїм нащадкам. 
У неділю зранку люди вбиралися у святковий одяг і йшли до церкви, яка в цей день також була пишно оздоблена гіллям дерев і квітами. Після церкви дівчата і хлопці йшли в ліс, де відбувалися ігри, хороводи, співи. жарти. Дівчата вибирали з довгим і тонким гіллям берізки і на самому дереві з того тонкого гілля завивали вінки.
Хлопці обережно відламували їх, давали дівчатам, а ті несли вінки з піснями додому, щоб ввечері пустити їх на воду. В кого вінок не пов’яне, тій судилося довго жити. Чий попливе - та щастя матиме, чий потоне - біду. Після пускання вінків на воду збиралися хлопці і дівчата на вигоні, співали. У цей день і ввечері ходили групами, бо боялися русалок, які виходили з води і гуртом справляли своє свято. За народними віруваннями, вони піснями чарували дівчат та хлопців, щоб залоскотати і затягти у річку. Тому на русалчиному тижні не можна купатися в річці, хіба що попередньо кинувши у воду полин та любисток. 
Хоч Зелені свята пов’язані з теплою погодою, але в народі застерігали: «До Святого Духа не кидай кожуха». Та що б там не було, а Зелені свята таки відчиняли ворота красному літу. «Трійця, – казали, – трьома святами багата: квітами, травами і рум’яним літом». 
Чому зараз це свято хвилює нас так само, як і наших далеких прародичів? Чи не тому, що в ці червневі дні кожне зіллячко напоєне сонцем і теплом, сповнене жагою жити й родити, цвітуть жита і буяють квіти? Природа, сягнувши в червні зеніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне, невмируще. Нехай цього дня у кожній оселі буде святково й зелено, і в кожній душі – радісно й сонячно!
***
Трійця — одне з найважливіших свят у церковному календарі. Цього дня обов’язково треба помолитися.  В цьому вам допоможе ця молитва. 
Пресвятая Трійце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий завітай і зціли немочі наші, ради імені Твого. 
Господи помилуй. Господи помилуй. Господи помилуй.
***
Пресвята Трійце, Єдиносущна Державо,та всього доброго – причино! Як ми віддячимо Тобі за все те, що Ти дала нам, грішним і недостойним, раніше, ніж ми на світ прийшли, за все те, що подаєш кожному з нас впродовж всіх днів життя нашого і що приготувала всім нам у майбутньому житті? Та ж за такі благодіяння й щедроти належить дякувати Тобі не тільки словами, але і ділами, дотримуючись та виконуючи Заповіти Твої. Ми ж, пристрастей наших і злих звичаїв слухаючи, від юності в безчисленні гріхи й беззаконня впали. Ставши нечистими й оскверненними, ми не тільки перед Трисвітле Лице Твоє спокійно ставати, але навіть Імені Твого Пресвятого не гідні були б вимовляти. Але Ти Сама захотіла на радість нашу сповістити, що чистих і праведних любиш, і грішників, які каються, милуєш і милостиво приймаєш. Зглянься, Пребожественна Трійце, з висот Святої Слави Твоєї на нас багатогрішних і добре бажання наше, замість добрих діл,прийми і подай нам Духа Правдивого Покаяння.
Пресвята Трійце, зроби так, щоб зненавидівши всякий гріх, у чистоті й правді до завершення днів наших ми прожили, виконуючи Пресвяту Волю Твою, і славили чистими думками і добрими ділами Найсолодше й Величне Ім’я Твоє. Амінь.